Jingga 13: NFC Perlu Perjelas RM600,000 Untuk Kad Kredit | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang


Jingga 13: NFC Perlu Perjelas RM600,000 Untuk Kad Kredit

SHAH ALAM 1 FEB : NGO Jingga-13 melahirkan kekecewaan dengan keengganan National Feedlot Corporation (NFC) menerima satu memorundum bagi mendapatkan penjelasan mengenai penggunaan kad kredit seperti yang didedahkan sebelum ini.
Pengerusi Jingga-13, Fariz Musa dalam reaksi balasanya berkata, tindakan tersebut membuktikan sesuatu yang tidak betul berlaku yang menyebabkan NFC cukup takut untuk mendedahkan isu ini kepada rakyat.

“Persoalannya ini sekarang adalah Pengarah Eksekutif NFC, Wan Shahinor Izmir Mohd Salleh sentiasa menafikan dalam perjumpaan bersama media.

“Kita merasakan perlu untuk dia menjelaskan memandangkan ini melibatkan penggunaan wang rakyat yang dibayar menggunakan kad kredit Maybank dan CIMB Bank dengan menggunakan nama individu. Tetapi dibayar oleh NFC.


“Persoalannya adalah digunakan untuk apa? Kalau betul ianya digunakan untuk pembangunan syarikat dan sebagainya, kita tidak ada masalah. Ataupun digunakan untuk berfoya-foya,” soal beliau.

Semalam Jingga-13 menyerahkan satu memorundum kepada NFC sebagai sahutan cabaran untuk mendedahkan butiran terperinci perkara yang dibangkitkan namun ditolak NFC.

Beliau turut memaklumkan, Jabatan Jenayah Komersil telah memanggil mereka untuk memberikan keterangan berhubung siasatan polis mengenai penggunaan kad kredit terbabit memandangkan ianya berkaitan penggunaan individu, bukannya syarikat.

Baru-baru ini PKR mendedahkan sejumlah wang sebanyak RM600,000 telah digunakan untuk membayar kad kredit beberapa pengarah di NFC termasuk Wan Shahinor.

Setakat ini tiada penafian berfakta diberikan oleh NFC.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION