Dataran Masih Renggang, Demo Anti-PTPTN Mula Selepas Solat Zohor | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Admin Selangorkini

Dataran Masih Renggang, Demo Anti-PTPTN Mula Selepas Solat Zohor

Liputan Khas oleh Afix Redzuan, Lizawati Madfa dan Nazli Ibrahim.

KUALA LUMPUR 14 APR : Sekumpulan pelajar institusi pengajian tinggi dan peserta dilihat berkumpul di perkarangan Masjid Jamek di Kuala Lumpur bagi bersiap sedia untuk himpunan anti-Pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).


Difahamkan mereka berkumpul di kawasan itu dan akan bergerak ke Dataran Merdeka selepas solat Zohor.

Himpunan yang akan bermula pada sekitar pukul 2 petang di Dataran Merdeka dijangka menarik seramai 5,000 peserta yang turun untuk mendesak kerajaan pusat memansuhkan pinjaman tersebut.

Demonstrasi yang dianjurkan oleh Solidariti Mahasiswa Malaysia itu, bakal dihadiri peserta dari Kelantan, Terengganu dan Johor, selain dari institusi di Lembah Klang.

Anggota dan pemimpin Angkatan Muda Keadilan (AMK) juga dijangka akan menyertai himpunan tersebut.

Sebelum ini, Pengerusi SMM Safwan Anang berkata kumpulan mahasiswa pro-Umno juga bakal hadir di dalam himpunan tersebut.

Tinjauan krew TVSelangor di sekitar Dataran mendapati keadaan masih lengang dengan beberapa pasukan polis, Jabatan Pertahanan Awam, Penguatkuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan RELA meronda kawasan sekitar Dataran Merdeka.

TVSelangor akan memulakan liputan terus dari Dataran Merdeka mulai 2 petang.

Berita lanjut menyusul.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION