NASIONAL

Khalid Samad : Sertai Bersih Untuk Tolak Politik Kotor

BANDAR TUN RAZAK, 27 APR: Perhimpunan Bersih 3.0 esok bukan untuk menjatuhkan pemimpin Melayu tetapi untuk menjatuhkan ahli politik melayu yang rakus dan kotor seperti pemimpin Umno-BN.

MP Shah Alam, Khalid Samad berkata penolakan rakyat terhadap pemimpin terbabit mampu mewujudkan sebuah kerajaan yang amanah, bersih daripada rasuah, bebas penyelewengan, adil dan membela nasib rakyat.

Katanya, selama ini orang Melayu khususnya, hanya dimomok-momokkan dan ditakut-takutkan oleh Umno-BN kononnya jika tidak mengundi Umno-BN, Melayu akan mati.

“Mereka turun ke kampung-kampung untuk menyebarkan fitnah demi fitnah kononnya nak selamatkan Melayu. Mereka bohong kerana mereka tahu yang rakyat sudah tolak mereka,” katanya dalam ceramah menjelang BERSIH 3.0.

Hadir sama Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Bekas Menteri Kabinet, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir dan Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Justeru Khalid menyeru agar seluruh rakyat Malaysia menyertai Himpunan Bersih 3.0 yang akan diadakan esok di Dataran Merdeka.

“Kita akan pastikan dengan kepimpinan politik melayu yang baru nanti akan berakhlak dan bertanggungjawab.

?Orang Melayu jangan kita takutkan lagi, kita akan jauhkan budaya politik kotor, rasuah, dan kita akan corakkan pemimpin politik melayu yang sebenar,” katanya.

Sementara itu, Abdul Kadir berkata cukup penting untuk rakyat membanjir bandaraya Kuala Lumpur dengan baju yang berwarna kuning supaya rakyat memberitahu Umno-BN bahawa rakyat sudah tidak mahu ditipu lagi.

“Katakan yang kita sudah tahu mereka menipu dan rakyat sudah meluat dengan pemimpin seperti mereka.

“Jika dulu Umno-BN dilahirkan sebagai parti demokrasi tetapi kini ianya tidak lagi, bukan pada pemimpin kini,” katanya, yang pernah menjadi Ahli Majlis Tertinggi Ummo.


Pengarang :