Lebih 13,000 Pelajar Menikmati Program Tuisyen Rakyat Selangor | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Lizawati Madfa

Lebih 13,000 Pelajar Menikmati Program Tuisyen Rakyat Selangor

SHAH ALAM, 30 APR : Selama tiga tahun penganjuran Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS) seramai 13,367 pelajar di Selangor mendapat faedah daripadanya.

Exco Selangor Dr Halimah Ali berkata, PTRS ini ditawarkan kepada calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang berasal dari keluarga berpendapatan rendah dan mempunyai tahap pencapaian akademik yang sederhana.


“PTRS membantu pelajar-pelajar  berasal dari keluarga berpendapatan kurang dari RM1,500 untuk meningkatkan kecemerlangan dalam SPM,” jelasnya.

Halimah turut menambah, setiap DUN diperuntukkan RM3.45 juta setahun untuk membantu seramai 100 orang pelajar.

“Kerajaan negeri merupakan satu-satunya negeri yang memberikan tuisyen percuma seperti ini,” katanya ketika memberi ucapan pada Majlis Program Tuisyen Rakyat di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah disini semalam.

Hadir bersama Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

“Ibu-bapa menginginkan anak-anak mereka berjaya dalam SPM tetapi tidak mampu membayar tuisyen, dengan adanya PTRS ini membantu pelajar meningkatkan kecemerlangan mereka,” ujar Khalid ketika memberi ucapan di majlis itu.

Abdul Khalid turut menambah, ini membuktikan kerajaan negeri serius mengutamakan pendidikan dalam mendokong agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION