SELANGOR

MB: RM2 Juta Tingkat Infrastruktur DUN

HULU SELANGOR, 27 APRIL : Cekap menguruskan negeri sejak 2008 membolehkan peruntukkan pembangunan infrastruktur ditingkat kepada RM2 juta untuk setiap DUN di negeri Selangor.

Dengan penambahan peruntukan daripada RM1 juta kepada RM2 juta Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyeru setiap DUN dan Ahli Majlis memastikan pemilihan projek pembangunan yang bakal dibangunkan menerusi dana Sistem Maklumat Rekod-Rekod Jalan Raya Malaysia (MARRIS) itu dipilih dengan bijak.

Peruntukkan pembangunan infratruktur dibawah  ini adalah bertujuan menambah baik jalan raya yang dikenal pastti bermasalah di setiap DUN.

“Ini adalah untuk memastikan semua masalah jalan dan aduan rakyat sebelum ini dapat diselesaikan.

“Kita juga tidak mahu lagi ada rungutan rakyat yang mengatakan jalan dikawasan mereka rosak dan berlubang,”ujarnya ketika berucap di dalam Program Khas Mesra Rakyat (PKMR) di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Abdul Khalid berkata, kebajikan seluruh rakyat Selangor dari segenap lapisan akan terus ditambah baik dari masa ke semasa menerusi peruntukkan program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dan Geran Selangorku.

“Terkini, rakyat khususnya golongan belia di Selangor bakal menerima gelangang sukan serbaguna.

“Exco Belia, Dr Yunus Khairi akan turun menemui ketua kampung untuk mencari lokasi terbaik bagi projek pembinaan gelanggang sukan yang lengkap dengan kemudahan di setiap DUN,”jelasnya.

Pada majlis yang sama, Abdul Khalid sempat menyerahkan sumbangan kepada 31 pelajar cemerlang SPM di DUN Kuala Kubu Bharu.

Pelajar dengan kelulusan 7A dan 8A dalam SPM tahun lalu menerima RM150 setiap seorang manakala 9A dan ke atas menerima RM250 setiap seorang.

Kebajikan terhadap warga emas juga tidak ketinggalan apabila 36 orang menerima bantuan Skim Mesra Usia Emas (SMUE).

Dalam pada itu, Abdul Khalid juga merasmikan kejohanan Futsal empat penjuru sempena lawatannya di DUN Kuala Kubu Bharu hari ini.


Pengarang :