Selangorkini
NASIONAL

Perkhemahan Tidak Berganjak Walau Dirampas

SHAH ALAM 24 APR : Perkhemahan mahasiswa dan aktivis di Dataran Merdeka (Occupy Dataran) sekali lagi diserbu Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) awal pagi ini berazam akan meneruskan perkhemahan walau diugut dan diancam dengan pelbagai tekanan.

Menurut Pengerusi Malaysia Bangkit, Mohd Syahid Zaini, walaupun  pihak DBKL telah bertindak merampas hampir 20 khemah mahasiswa sekitar 6.30 pagi tadi namun mereka bertekad untuk terus berkhemah.

“Sewaktu serbuan, terdapat lebih kurang 20 orang mahasiswa di sini. Anggota mereka pula sekitar 60 orang.

“Hasil budi bicara, dapatlah kami selamatkan makanan kami. Yang lain kesemuanya dirampas termasuk barangan peribadi kami,” ujar Syahid yang dihubungi TVSelangor melalui panggilan telefon pagi tadi.

Pihak DBKL turut bertindak memagari kawasan berkenaan dengan pagar besi dan pita kuning.

Bagaimanapun, Syahid memberitahu tindakan tersebut sama sekali tidak akan mematahkan semangat mereka untuk meneruskan protes yang bermula 14 April lepas itu.

“Kami kini dalam proses membeli khemah-khemah baru untuk didirikan. Kami akan terus berkampung di sini sebagai simbolik pendirian kami menuntut pendidikan percuma dan pemansuhan PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional) tidak pernah luntur,” tegas beliau.

Menurutnya lagi, terdapat pergelutan kecil dalam serbuan pagi tadi namun tiada insiden serius atau sebarang penahanan berlaku seperti kejadian diserang samseng Ahad lalu.


Pengarang :