PR Selangor Gerak Audit Senarai Pemilih | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Syarizat Xylog

PR Selangor Gerak Audit Senarai Pemilih

SHAH ALAM,18 APRIL : PAS Selangor akan bekerjasama dengan PKR dan DAP melalui Sekretariat Pakatan Rakyat bagi melaksanakan gerak kerja audit untuk membersihkan senarai pemilih bagi setiap DUN.

Pesuruhjaya PAS Selangor,Dr Abdul Rani Osman berkata, pertambahan pengundi yang amat luar biasa di setiap DUN dan kawasan Parlimen lebih 300,000 sejak 2008 diragui ketelusannya.

“PAS Selangor juga turut mengumpulkan bukti terdapat satu jumlah yang amat besar pengundi-pengundi dalam daftar pemilih Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) di Selangor yang memiliki nombor kad pengenalan bernombor Sabah dan Sarawak,” katanya.


Tambah Rani,sebelum ini Mimos Berhad telah memberi taklimat kepada Jawatankuasa Pilihan Parlimen (PSC) bahawa terdapat lebih 200,000 pengundi diragui dalam daftar pemilih SPR.

“Ini termasuk 820 kes di mana terdapat lebih 100 orang pengundi di satu alamat yang sama. Manakala 51 – 100 orang pengundi di satu alamat yang sama terdapat 1,259 kes,” katanya.

Rani juga berkata pendedahan berani Naib Presiden PAS,Datuk Mahfuz Omar bahawa wujudnya sebuah task force yang diketuai oleh pegawai khas kepada Perdana Menteri.

Katanya task force tersebut didakwa bertindak memberikan kewarganegaraan dan kad pengenalan kepada warga asing untuk menyelamatkan kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam PRU-13 perlu diberi perhatian serius.

“Senarai nama-nama yang terlibat dalam task-force tersebut membuktikan lagi kesasihan wujudnya konspirasi jahat dan curang tajaan BN,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION