Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Saifuddin: Pakatan Hargai Usaha HRP, NGO

SHAH ALAM 19 APR : Pakatan Rakyat sentiasa berpegang teguh kepada prinsip sama rata antara rakyat tanpa mengira kaum dan bangsa dari segi ekonomi dan sosial sepertimana yang termaktub dalam Buku Jingga Dasar Rangka Kerja Bersama.

Dengan pegangan tersebut, Setiausaha Agung Keadilan, Saifuddin Nasution Ismail, berkata Pakatan sentiasa mengalu-alukan usaha semua parti politik, NGO dan aktivis untuk membawa keadilan kepada semua kaum dan lapisan masyarakat Malaysia.

“Setakat ini, kami menghargai usaha HRP (Human Right Party) dan NGO-NGO dan aktivis dalam mengambil isu-isu berkaitan ekonomi dan sosial kepada masyarakat India.

“Kita mesti menolak dengan dasar-dasar yang berasaskan kaum dan politik Umno-BN dan percaya dalam pengagihan kekayaan, bantuan dan pembangunan mengikut keperluan,” jelas Saifuddin dalam satu kenyataan media.

Beliau menambah, Pakatan juga mengambil serius politik perkauman mainan Umno-BN sehingga kaum India dilihat terabai dan kini menghadapi pelbagai konflik yang perlu ditangani secara sistematik dan menyeluruh.

Bagaimanapun, Pakatan berpendapat perkara sedemikian tidak sesuai dibincangkan di padang awam sepertimana diminta oleh Parti Hak Asasi Manusia (HRP) kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Oleh itu kita terpaksa menolak permintaan mereka untuk mengadakan perbincangan secara terbuka di Padang Chetty, Klang pada 22 April ini mengenai isu-isu yang dihadapi oleh masyarakat India.

“Datuk Seri Anwar Ibrahim juga mempunyai rancangan lebih awal untuk hari tersebut, maka permintaan HRP tidak dapat dipenuhi,” beritahu Saifuddin sambil menambah Pakatan sentiasa bersedia untuk menerima representasi dari mana-mana pihak untuk kebaikan awam.


Pengarang :