SELANGOR

AMALNITA Mendepani Isu Wanita

SHAH ALAM, 19 MEI : AMALNITA akan menjadi satu platform untuk memimpin dan menangani isu berkaitan wanita di Malaysia dengan melaksanakan pelbagai program kebajikan.

Justeru, AMALNITA singkatan kepada Biro Wanita dan Keluarga bernaung di bawah NGO Yayasan Amal Malaysia (AMAL) ditugaskan untuk mendekati dan membantu golongan wanita yang menghadapi pelbagai masalah.

Menurut Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali, penjenamaan semula AMALNITA bertujuan untuk memudahkan disebut dan lebih dekat dalam mempamerkan prinsip perjuangan AMAL itu sendiri.

“AMAL mahu memperjuangkan amal kebajikan kepada seluruh penduduk di Malaysia dengan pelbagai bantuan kemanusian telah disalurkan termasuk pendidikan, kesihatan dan lain-lain,” katanya sambil menyatakan Kerajaan Selangor menyokong penuh pertubuhan itu.

Beliau hadir bersama Presiden AMAL, Husin Ismail dan Adun Meru, Dr Rani Osman selaku Naib Presiden AMAL di Majlis Pelancaran AMALNITA di Kompleks PKNS pagi ini.

Jelas Dr Halimah yang menghargai peranan AMALNITA selama ini menumpukan kepada misi bantuan kemanusian terhadap mangsa-mangsa peperangan dan bencana alam di serata dunia.

“Wanita merupakan mangsa yang paling teruk terjejas dan tugas yang dimainkan oleh AMALNITA adalah untuk memikirkan keperluan, kesihatan dan emosi mangsa-mangsa terlibat,” katanya dalam sidang media selepas majlis itu.

Selain itu, beliau berkata kerajaan negeri  memperkenal satu formula pendidikan di dalam program Spiritual, Physical, Intellectual, Emotional, Social (SPIES) dan formula tersebut bertujuan untuk melahirkan insan yang mampu menjaga diri sendiri dan meningkatkan keupayaan diri masing-masing seterusnya mampu memberi bantuan kepada orang lain.

“Program SPIES yang kita perkenalkan lebih menjurus kepada pembentukan insan yang baik dari segi spiritual dan selaras dengan motto AMAL iaitu beramal kerana Allah,” katanya lagi.

Majlis Pelancaran AMALNITA pagi ini dihadiri seramai 100 orang dan turut memberi beberapa anugerah kepada wanita-wanita yang menjadi contoh kepada masyarakat.


Pengarang :