Selangorkini
SELANGOR

Jenice : Air Terputus, SYABAS Gagal Sedia Lori Air

CHERAS, 25 MEI: Kegagalan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) menyediakan lori bekalan air sebagai alternatif sepanjang bekalan terputus nyata mengecewakan penduduk di DUN Teratai.

Lebih dikesalkan, sistem talian aduan SYABAS yang disediakan juga memaksa pengadu menunggu sehingga 15 minit namun tidak ada sebarang respon yang diterima.

Lebih 10 taman perumahan, lapan daripadanya terletak di DUN Teratai menghadapi masalah bekalan air sejak Ahad lepas sehingga hari ini.

Masalah bekalan air berpunca daripada kebocoran yang berlaku pada asalnya di loji rawatan air di Pudu Hulu dan dikuti oleh Kampung Cheras Baru dua hari kemudian.

Adun Teratai, Jenice Lee melahirkan rasa tidak puas hati berhubung sistem pengurusan SYABAS sehinggakan beliau terpaksa bertindak lanjut.

“Kebocoran dan kerosakkan itu kita boleh terima. Masalahnya adalah pengurusan air sepanjang ketiadaan air ini. Ada kawasan tiga hari, ada kawasan lima hari. Bergantung kepada ketinggian.

“Taman Muda sudah mendapat bekalan air semula selepas lima hari. Tapi kawasan tinggi seperti Bukit Teratai masih belum mendapat bekalan air,” katanya dalam satu sidang media di sini.

Masalah bekalan air turut melibatkan dua buah sekolah iaitu Sekolah Rendah Bukit Teratai dan Sekolah Menengah Bukit Seraya selain kawasan masjid dan pusat perniagaan.

Jelas Jenice, sepatutnya lori bekalan air datang dua atau tiga kali sehari bagi memudahkan penduduk mendapat bantuan air sepanjang krisis berlaku.

“Saya diberitahu 10 taman terlibat. SYABAS ada 15 lori bekalan air. Tetapi kalau ada 15 lori satu taman satu lori okey. Berulang dua tiga kali pun tidak ada masalah. Tapi kita tidak merasainya.

“Kawasan taman perumahan di Teratai hanya berjiran sahaja. Mustahil kita tidak nampak mereka(lori bekalan air) datang.

“Jika begini cara pengurusan SYABAS, sepatutnya konsesi ini dijual kepada Kerajaan Negeri Selangor. Kita ada pengalaman dan kepakaran untuk uruskan semua,” katanya.

Beliau menambah, sepatutnya pihak pemaju perumahan perlu menyedikan sistem takungan air hujan supaya penduduk dapat menyimpan bekalan air bagi kegunaan tandas apabila berhadapan masalah bekalan air.

Sementara itu, Ketua Kampung Cheras Baru, Ismail Cheming berharap perkara ini dapat diselesaikan segera memandangkan ia berlarutan dalam tempoh yang lama.

Ujar beliau, pihak SYABAS sepatutnya menyediakan lebih banyak lori bekalan air supaya dapat masuk ke kawasan perumahan dengan lebih kerap untuk kemudahan penduduk.


Pengarang :