NASIONAL SELANGOR

Kerajaan Selangor Akan Anjur Forum Khas Bincang Isu Air

SHAH ALAM, 15 MEI : Kerajaan Selangor akan menganjurkan satu forum khas dalam tempoh terdekat yang melibatkan badan profesional tempatan dan atarabangsa berhubung kaedah terbaik mengurus air di negeri ini termasuk kawasan semenanjung.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, perbincangan yang turut membabitkan Syarikat Konsesi Air Selangor (Syabas) itu bakal mengetengahkan isu-isu berkaitan operasi air termasuk jumlah dan penjagaan kualitinya.

Menurutnya, kerajaan negeri juga akan berusaha untuk memastikan rakyat di negeri ini terus menerima perkhidmatan air terbaik dengan harga berpatutan.

“Sepuluh tahun lalu, terdapat perbincangan untuk menghubungkan semua empangan di Semenanjung melalui Empangan Kenyir bagi penyediaan bekalan air. Pengiraan menunjukkan kos yang menghubungkan ini adalah jauh lebih murah daripada membina sebuah empangan di Pahang (Langat 2).

“Rakyat Selangor harus mendapat perkhidmatan air terbaik. Lebih cekap pengurusan air itu, lebih murah harga yang perlu dibayar oleh pengguna. Bukan tidak mahu bayar langsung, tetapi kos itu perlulah sesuai,” jelasnya.

Abdul Khalid berkata demikian kepada pemberita dalam sidang media selepas merasmikan program Muzakarah Penolong Pendaftar Nikah Peringkat Negeri Selangor di Dewan Sri Bankuet Intekma Resort & Convention Center, di sini tengah hari tadi.

Dalam isu yang berkaitan, Abdul Khalid berkata kerajaan negeri belum memutuskan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui.

Apa yang penting katanya, kerajaan pusat perlu bersama-sama memainkan peranan dalam mencari penyelesaian terbaik bagi memastikan hak pengguna terus terpelihara.

“Kita akan teruskan tindakan itu jika kita mendapati kebuntuan berhubung isu pengurusan air masih berlaku dan tidak praktikal. Tetapi apa yang penting sebenarnya, usaha kita untuk mencari alternatif terbaik bagi memastikan hak pengguna itu terus dijaga,” katanya.

Laman Berita The Malaysian Insider hari ini memaklumkan Selangor bakal mengambil tindakan undang-undang ke atasi Peter sekiranya beliau enggan menggunakan kuasanya sebagai menteri untuk memecahkan kebuntuan isu penswastaan aset air di negeri ini.

ends


Pengarang :