Selangorkini
SELANGOR

MPK Angkat Martabat Seni Grafiti

KLANG 31 MEI : Majlis Perbandaran Klang (MPK) menjadikan kawasan sekitar Klang terutamanya Jambatan Kota dihiasi dengan pelbagai hasil seni grafiti yang menarik.

Dengan kerjasama Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) Program Klang Grafiti 2012 yang dijalankan baru-baru ini mendapat sambutan yang menggalakkan daripada penduduk setempat.

Melalui program ini juga memberi peluang kepada penduduk setempat terutama golongan belia mengembangkan bakat masing-masing pada program berkenaan.

Pengarah Jabatan Taman Dan Rekreasi MPK, Muhammad Hijaz Sanusi berkata program itu bertujuan untuk mengangkat seni grafik yang sering dianggap negatif oleh masyarakat sejak dulu.

“Apa yang membanggakan ialah penyertaan kali ini turut melibatkan ibu bapa bersama anak-anak mereka menyertai program ini,” katanya.

Sementara itu, Pensyarah Fakulti Seni Halus Aswara, Mohd.Bakir Baharum berkata, pihaknya berbangga kerana dapat mengadakan kerjasama dengan MPK dan program itu sememangnya memberi peluang kepada penduduk setempat untuk mempersembahkan bakat mereka.

Katanya, program itu juga akan memberi impak positif terutama dalam pengindahan dan keceriaan kawasan ini yang sememangnya menjadi tumpuan pelancong tidak kira dari dalam dan luar negeri sejak dulu lagi.

“Keindahan Bandar Diraja akan terserlah jika warganya bijak dan kreatif mengetengahkan nilai yang ada untuk tatapan masyarakat dan juga pelancong dari luar,” katanya.


Pengarang :