Selangorkini
NASIONAL

Sultan Selangor Hargai Sumbangan Kakitangan Awam

SHAH ALAM, 22 MEI: Jasa dan perkhidmatan cemerlang kakitangan awam Selangor terus dihargai apabila seramai 156 orang, yang mana majoritinya penjawat awam, telah menerima pingat Selangor sempena Hari Keputeraan ke 66 DYMM Sultan Selangor.

Pegawai Waran 1 TMK Mohd Idrus Abdul Rahman dan Pegawai Waran II PAP (PKL) (GI) Teruna Hassan mengetuai senarai penerima pingat kebesaran apabila dianugerahkan Pingat Keberanian Terbilang (PKT).

PKT merupakan pingat yang mengiktiraf pengorbanan dan semangat kepahlawanan apabila melakukan sesuatu yang menuntut keberanian luar biasa meskipun medatangkan bahaya kepada diri sendiri demi Selangor.

Pingat-pingat tersebut diberikan oleh Sultan Selangor, DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj pada satu majlis di Dewan Jubli Perak, ibu pejabat Kerajaan Selangor petang tadi.

Turut mengiringi Baginda Sultan, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Speaker Datuk Teng Chang Khim dan barisan exco.

Selain dua penerima PKT tersebut, seramai 23 penerima telah mendapat Pingat Pekerti Terpilih (PPT) dan seramai 21 penerima lain pula menerima Pingat Perkhidmatan Cemerlang Selangor (PPC).

Seramai 95 orang pula telah terpilih untuk menerima Pingat Jasa Kebaktian (PJK) dan 15 lagi penerima Pingat Perkhidmatan Selangor (PPS).

Sementara itu, PPS dikurniakan kepada kakitangan awam bagi menghargai kakitangan awam yang telah berkhidmat sekurang-kurangnya 20 tahun dengan kelakuan terpuji

PPC, dikurniakan kepada seorang kakitangan Kerajaan Selangor yang telah berkhidmat sekurang-kurangnya melebihi tujuh tahun dengan rekod yang cemerlang dan kelakuan yang terpuji.

PJK pula dikurniakan kepada pihak yang telah berkhidmat dan berjasa kepada Selangor dengan tekun, taat kepada kerja, mempunyai kebolehan istimewa dan mempunyai pekerti yang baik.


Pengarang :