NASIONAL SELANGOR

Yuran KUIS Tinggi Kerana Penyelewengan UMNO-BN Dahulu

SHAH ALAM, 2 MEI : Yuran pengajian di Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) tinggi adalah disebabkan penyelewengan dilakukan oleh kerajaan Umno-BN dahulu dibawah pimpinan Dr Mohamed Khir Toyo.

Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli hari ini mendedahkan, Khir Toyo memberi kontrak kepada syarikat Redha Resources Sdn Bhd (RRSB) untuk membina asrama dan pusat pelajar bagi keperluan 6,000 pelajar KUIS dengan nilai RM125.8 juta.

“RRSB disokong sepenuhnya oleh kerajaan Selangor di bawah Umno dan Datuk Seri Khir Toyo menjadi saksi pemeteraian perjanjian pinjaman pada 3 Ogos 2007 untuk membiayai pembinaan asrama pelajar KUIS ini,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini

Walaubagaimanapun, RRSB hanya menjadi orang tengah dengan memberi kontrak ini kepada Bina Puri Holdings Bhd dengan nilai RM96.1 juta sahaja.

Katanya, RRSB ini dikuasai oleh Adun Permatang, Sulaiman Abdul Razak yang memiliki 51% pegangan saham manakala isterinya memiliki 6% dan selebihnya dimiliki oleh Bina Puri Holdings Bhd.

Selain itu, Khir Toyo juga menetapkan RRSB diberi konsesi untuk membina dan menyewakan kembali kemudahan itu selama 33 tahun kepada KUIS dengan kadar sewa RM15.4 juta setahun.

Malah, sepanjang tempoh ini, RRSB akan mendapat durian runtuh sebanyak RM508 juta walaupun kesemua urusan hanyalah ‘atas angin’ dan mendapat keuntungan sebanyak 524%.

Sehubungan itu, konsesi sewa asrama ini membebankan pengurusan KUIS dan anggaran sewa yang sepatutnya hanya separuh dari jumlah asal iaitu RM6 juta setahun.

“Oleh kerana terikat dengan konsesi sewa asrama yang berat sebelah dan dimeterai semata-mata untuk menguntungkan pimpinan Umno, maka sehingga kini KUIS tidak dapat menurunkan yuran apatah lagi menanggung yuran secara percuma,” katanya lagi.

Sebelum ini, Umno-BN mendesak kerajaan Selangor supaya memberikan pendidikan percuma kepada semua rakyatnya.

Pada prinsipnya juga, kerajaan negeri tidak wajar menanggung yuran selagi penyelewengan dan rasuah ini tidak ditamatkan serta merta kerana hanya akan mengkayakan pemimpin Umno-BN.

Rafizi turut mencabar pimpinan Umno-BN mengarahkan Sulaiman Abdul Razak menarik diri dari konsesi itu secara sukarela agar kadar sewa asrama lebih adil dan tidak menindas pelajar KUIS.


Pengarang :