SELANGOR

Jika Tiada Bukti, MCA Patut Hentikan Buat Dakwaan Kosong

SHAH ALAM 11 JUN: Pemimpin MCA Selangor dicabar membuat laporan kepada Jawatankuas Khas Keupayaan, Kebertanggungjawaban Dan Ketelusan (SELCAT) bagi buktikan terdapat salah laku dalam pembelian 50 lori pemampat sampah (kompaktor).

Jika mereka tidak berbuat demikian kata Exco Kanan Selangor Teresa Kok Suh Sim pemimpin MCA harus berhenti membuat dakwaan terhadap Kerajaan Selangor.

?Ketua Biro Aduan MCA Datuk Theng Book pernah membuat berbagai dakwaan tetapi beliau tidak memberi bukti. Malah beliau tidak melaporkan dakwaannya kepada agensi atau pihak berkuasa.

?Sebagai seorang pemimpin nasional yang mempunyai impian untuk bertanding di kawasan parlimen Bandar Tun Razak, Theng Book harus mempunyai kredibiliti yang tinggi.

?Beliau mesti berhenti daripada menyebarkan fitnah untuk mendapat publisiti murahan,? kata Teresa yang mengetuai portfolio Pelaburan, Industri dan Perdagangan dalam satu kenyataan media di sini.

Minggu lalu, Kerajaan Selangor mengagihkan 50 lori kompaktor baru kepada setiap daerah bagi meningkatkan perkhidmatan kutipan sampah.

Pada Jun 8, Theng mendakwa terdapat salah laku dalam pembelian lori-lori tersebut.

Teresa, yang juga ADUN Kinrara, berkata MCA sepatutnya menumpukan perhatian kepada usaha mendapatkan dana dari kerajaan pusat bagi projek mengatasi banjir di Selangor.

?Sebagai ahli komponen kerajaan pusat, MCA telah hilang kredibiliti dalam kritikan mereka tentang masalah banjir.

?Ini kerana kerajaan pusat telah mengurangkan jumlah peruntukan bagi mengatasi banjir di Selangor,? Teresa berkata.

Dalam Pada Rancangan Malaysia Ke 8, Selangor menerima RM 111 juta untuk pelan mitigasi banjir.

Tetapi dalam RMK 9 jumlah itu dikurangkan ke RM 60 juta, manakala RMK 10, Selangor hanya mendapat RM 1.9 juta.

 

ends


Pengarang :