Selangorkini
NASIONAL

Kerajaan Tak Laksana Pilihan Raya Bersih, Dorong Rakyat Turun Berdemonstrasi

ccsb-ads

SHAH ALAM, 20 JUN: Keluhan yang tidak ditangani dengan serius akhirnya mendorong rakyat turun ke jalan raya bagi melahirkan bantahan mereka terhadap kerajaan dan pengendali pilihan raya di negara ini.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata keputusan untuk mengadakan perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April lalu dibuat apabila suara rakyat tidak dipedulikan oleh kerajaan Umno-BN dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Umno-BN menolak lapan cadangan yang dibawa pegerakan BERSIH 3.0 bagi penambahbaikan sistem pilihan raya di negara ini.

“Selama 54 tahun kita mintak satu sistem pilihan raya yang adil dan bersih, tetapi kita tak capai lagi.

“Dalam forum, dalam seminar, dalam perbincangan yang subur, dalam jawatankuasa terpilih, PAC (jawatankuasa kira-kira am) dan macam-macam lagi.

?Kita dah mintak secara lembut akan lapan tuntutan kita.

“Jadi sekali-sekali eloklah kita adakan protes jalanan yang sihat. Suara rakyat haruslah didengari,” ujar Salahuddin dalam Debat Sinar yang di adakan di Auditorium Kompleks Media Karangkraf di sini malam tadi.

Debat yang bertajuk ‘Demonstrasi Jalanan: Meruntuh Atau Mengukuh Demokrasi’ di antara Salahuddin dan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah.

Ia dipengerusikan pensyarah Jabatan Strategik dan Antarabangsa, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya, Prof Datuk Mohamad Abu Bakar.

Debat itu dihadiri kira-kira 400 penyokong kedua-dua pihak, dan disiarkan secara langsung menerusi saluran TVSelangor, MobTV dan Astro Awani.

Salahuddin menambah kerajaan yang takut menghadapi demontrasi adalah kerajaan yang tidak memiliki sistem demokrasi yang kukuh, tadbir urus yang baik dan korup.

“Seperti di Amerika Syarikat, sistem mereka telah kukuh, ‘good gonernance’, ‘seperation of power’ wujud.

?Tidak korup menyebabkan kerajaan mereka tidak jatuh disebabkan demontrasi walaupun sejuta yang turun di jalan raya,” kata beliau.

Salahuddin turut mempertikaikan tindakan kerajaan mengketepikan hak rakyat negara ini untuk berhimpun, berpersatuan, berhimpun seperti yang termaktub dalam Artikel 10 Perlembagaan Negara.

“Datuk Saifuddin menyebut hak perlu dihormati, tetapi perlu diingat dalam falsafah undang-undang, ?the small print? tak boleh lawan ?the big print?.

?Tetapi di negara ini the ?small print?, perintah Majistreet yang arah kepong satu tempat takkanlah boleh melawan artikel 10,” ujarnya lagi.

Salahuddin turut menyanggah dakwaan Saifuddin bahawa kerajaan Malaysia telah memberikan ruang secukupnya kepada semua rakyat untuk mengamalkan sistem demokrasi yang berwibawa.

“Kita sedang menuju sebuah negara demokrasi yang falsafahnya mungkin autokrasi ataupun ‘partial’ demokrasi.

“Saya cakap begitu kalau kita diberi cukup ruang taklah perlu kita buat demontrasi.

“Kalau kita diberi cukup ruang taklah perlu saya dan YB Datuk Saifuddin kena tunggu sampai jam 1.00 petang untuk mendapat kelulusan untuk siaran langsung disiarkan malam ini.

“Bagi negara yang menolak demokrasi atau cuba-cuba untuk berpura-pura dengan demokrasi atau cuba menyembunyikan keadilan dalam demokrasi, demontrasi jalanan akan melahirkan demokrasi,” beritahu Salahuddin.


Pengarang :