Najib Perlu Umum Awal Tarikh Pilihan Raya | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Admin Selangorkini

Najib Perlu Umum Awal Tarikh Pilihan Raya

SHAH ALAM, 13 JUN : Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak disaran untuk mengumumkan tarikh Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) lebih awal bagi mengelakkan masalah kepada pengundi beragama Islam yang akan menunaikan ibadah haji.

Saranan itu dinyatakan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayob sebagai respon kepada media pro Umno-BN yang mendakwa Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menyeru agar ahli parti itu membatalkan ibadah haji untuk menghadapi PRU-13 jika dibuat ketika musim haji.


Tetapi sebenarnya, Tuan Ibrahim hanya meminta ahli parti yang terlibat secara langsung sahaja untuk menangguh ibadah haji sekiranya PRU-13 berlangsung pada tarikh tersebut.

“Untuk mengelakkan konflik atau sebarang masalah kepada umat Islam adalah lebih baik Najib umumkan dengan segera tarikh PRU-13 supaya ia menjadi satu kemudahan kepada rakyat khususnya umat Islam untuk menunaikan ibadah haji,” kata Salahuddin.

Namun jelasnya, Najib berkemungkinan tidak akan mengadakan PRU-13 semasa musim haji.

Bagi Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian, kenyataan yang disuarakan Tuan Ibrahim itu sekaligus menolak dakwaan media pro Umno-BN yang mengatakan kononnya tindakan parti itu adalah tidak berlandaskan Islam dan seolah-olah mempermainkan hukum agama.

Beliau berkata, jika pilihan raya diadakan pada musim haji ia akan mendatangkan kesukaran bagi pengundi yang dipilih untuk pergi ke Makkah.

Malah tegasnya, tindakan itu seolah-olah menunjukkan Kerajaan Pusat meletakkan rakyat dalam situasi serba salah dan menafikan hak pengundi.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION