Selangorkini
NASIONAL

Lee Boon Chye : Fahaman Perkauman Muhyiddin Tidak Lagi Relevan

SHAH ALAM, 19 JULAI : Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin terus menafikan slogan 1Malaysia apabila mengatakan MCA gagal memahami sentimen masyarakat Cina Malaysia.

Slogan 1Malaysia yang diuarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak jelas gagal dengan apa diperkata Muhyiddin yang lebih menjurus kepada menjaga kepentingan sesuatu kaum mengikut parti dalam Umno-BN.

Ahli Parlimen Gopeng, Dr Lee Boon Chye berkata kenyataan Muhyiddin juga memberi gambaran yang beliau menyalahkan MCA berikutan kehilangan sokongan daripada masyarakat Cina kepada Umno-BN pada 2008.

Lee menambah bukan hanya MCA, tetapi Muhyiddin sendiri tidak memahami hasrat dan kehendak masyarakat Cina hingga menyinggung perasaan mereka.

Malah katanya, politik perkauman yang diamalkan Umno-BN dan parti komponennya tidak lagi relevan pada masa kini.

“Corak kepimpinan Umno-BN dengan menjurus kepada menjaga kepentingan sesuatu bangsa mengikut parti sudah tidak boleh diterima lagi ketika ini.

?Seharusnya pemimpin atau wakil rakyat dipilih menjalankan tanggungjawab dengan menjaga kebajikan semua bangsa yang ada di negara ini.

“Inilah kesilapan Umno-BN yang selama ini mengamalkan politik perkauman hingga menyebabkan mereka lemah ketika ini,” katanya ketika dihubungi TVSelangor di sini hari ini.

Lee berkata demikian apabila mengulas kenyataan Muhyiddin yang menuduh MCA “tidak memahami” sentimen golongan Cina.

Menurut laporan media, Muhyiddin dalam mesyuarat agung Umno Bahagian Batu pada Ahad lalu, menuduh parti komponen BN ? khususnya MCA dan MIC ? gagal memahami sentimen golongan Cina dan India.


Pengarang :