Selangorkini
SELANGOR

PDRM Didesak Jaga Seluruh Kuala Lumpur

SHAH ALAM 30 JULAI : Pakatan Rakyat Kuala Lumpur mendesak Polis diRaja Malaysia (PDRM) dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) memperluas operasi mencegah jenayah ke seluruh kawasan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Sebelum ini, Pakatan difahamkan sebanyak 90 anggota PDRM dari Bukit Aman dan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) dikerah untuk menjaga keselamatan penduduk di Lembah Pantai.

Anggota tersebut juga diarahkan ke Desa Seri Hartamas dan Taman Tun Dr Ismail yang terletak dalam kawasan parlimen Segambut.

Bagaimanapun, lapan wakil rakyat Pakatan Rakyat mendesak agar PDRM memperluaskan operasi bukan hanya menumpukan dua kawasan parlimen itu sahaja.

Desakan tersebut dikeluarkan MP Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, Tan Sri Khalid Ibrahim (Bandar Tun Razak), Dr Tan Seng Giaw (Kepong), Tian Chua (Batu), Tan Kok Wai (Cheras) dan  Teresa Kok (Seputeh).

Turut mendatangani kenyataan tersebut Fong Kui Lun (Bukit Bintang) Lim Lip Eng (Segambut) dam Pejabat Ahli Parlimen Titiwangsa.

?Penduduk Kuala Lumpur sudah letih dan jemu mendengar khabar kejadian rompakan, penculikan, dan lain-lain jenayah yang tidak berkurangan walaupun dilaporkan kadar jenayah makin menurun,? kenyataan itu berkata.

MP Bukit Bendera, Liew Chin Tong pernah membangkitkan statistik yang hingga Januari 2011 kurang daripada 14 peratus dari 105,929 orang anggota PDRM ditugaskan untuk siasatan jenayah.

Iaitu 8 peratus di Jabatan Siasatan Jenayah, 4 peratus di Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik dan 1.3 peratus di Jabatan Siasatan Jenayah Komersil.

Daripada statistik itu, Pakatan turut menggesa PDRM untuk meningkatkan jumlah anggota polis yang ditugaskan untuk siasatan jenayah bukan dengan tindakan menambah jumlah anggota polis secara keseluruhannya.

Anggota itu boleh di latih semula dan memasukkan anggota polis dari jabatan lain ke jabatan siasatan jenayah.

?Ia adalah langkah positif yang sepatutnya dilaksanakan daripada peringkat awal, bagaimanapun kontroversi penurunan statistik telah dijadikan alasan oleh kerajaan BN untuk berlengah-lengah sebelum bertindak.?


Pengarang :