Selangorkini
SELANGOR

Sultan Selangor : AJK Masjid Perlu Laksana Tugas Dengan Hati Yang Bersih

SEPANG 26 JULAI : Pagawai-pegawai dan Ahli Jawatankuasa Masjid (AJK) di seluruh Selangor diperingatkan untuk melaksanakan tugas yang diamanahkan dengan bekerja secara ikhlas dan hati yang bersih.

DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah semasa merasmikan Masjid Kampung Meranti, Sepang di sini.

“Beta berkenan supaya seluruh rakyat terutamanya umat Islam agar melupakan sementara segala ideologi serta fahaman politik dan menumpukan sepenuhnya kepada amal ibadat,” titah Sultan Sharafuddin.

Turut mengiringi baginda ialah Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Kira-kira hampir 1,500 masyarakat di Kampung Pulau Menanti di sini bersama-sama dengan Tuanku untuk majlis berbuka puasa dan solat terawih berjemaah.

Masjid baru di Kampung Pulau Meranti,Sepang yang dibina pada tahun 2006 dengan kos RM6.1 jutadan baginda berkenan mencemar duli merasmikan masjid berkenaan.

Masjid ini di namakan dengan nama Masjid Meranti.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Marzuki Hussin dalam ucapannya berkata, Lembaga Zakat Selangor (LZS) komited dalam memberikan bantuan kepada asnaf faqir dan miskin bagi daerah ini.

“Adalah diharapkan selepas menerima sumbangan ini dapat meringankan beban yabng ditanggung oleh penerima-penerima tersebut untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelang,” kata Marzuki.

Pada majlis yang sama itu, Sultan Sharafuddin turut menyerahkan bantuan ramadan dan hari raya kepada 230 asnaf fakir miskin, 125 asnaf mualaf dan seramai 136 anak yatim.


Pengarang :