Selangorkini
NASIONAL

LRT Ampang : Kenyataan George Kent Hina Proses Bidaan Dan Perolehan Negara

SHAH ALAM 3 OGOS : Rafizi Ramli mengecam kenyataan Pengarah Eksekutif George Kent, Cheong Thiam Fook yang mendakwa konsortium tersebut lulus penilaian teknikal dan kewangan dalam bidaannya.

Dalam satu kenyataan media kepada Tv Selangor, Rafizi yang juga Pengarah Strategi PKR menyatakan kenyataan tersebut secara jelas membelakangkan laporan penilaian rasmi yang digunapakai oleh kerajaan dalam menentukan kontraktor bagi kerja-kerja tambahan sistem LRT Laluan Ampang.

Katanya, sikap bongkak George Kent ini berpunca dari sokongan padu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan beranggapan mereka kini sudah ‘kebal’ dari undang-undang sehingga sanggup berbohong walaupun ada fakta dan bukti yang sahih.

“Saya memandang berat kenyataan tersebut. Malah, Cheong Thiam Fook dan George Kent berbohong apabila beliau mengeluarkan kenyataan bahawa Konsortium George Kent ? Lion Pacific lulus penilaian kewangan, mematuhi semua syarat-syarat kontrak dan lulus semua syarat teknikal.

“Pembohongan ini dibuat dengan tujuan untuk mengabui mata rakyat Malaysia. Konsortium George Kent dan rakan-rakan karib mereka dalam pentadbiran Umno-BN percaya dengan propaganda media yang berterusan, mereka dapat meyakinkan rakyat bahawa tidak ada unsur rasuah dan penyelewengan oleh Datuk Seri Najib Razak dalam memastikan konsortium itu mendapat kontrak,” jelas Rafizi.

Rafizi turut mengemukakan beberapa fakta di mana dalam satu surat bertarikh 20 Januari 2012, Pengarah Urusan Kumpulan Prasarana, Datuk Shahril Mokhtar mengemukakan ringkasan penilaian keseluruhan bidaan kepada Kementerian Kewangan bersama-sama cadangan lantikan untuk diluluskan Kementerian Kewangan.

Ringkasan penilaian keseluruhan bidaan dengan secara jelas menunjukkan bahawa Konsortium George Kent hanya mendapat markah 8.7 daripada 30 markah keseluruhan bagi penilaian kewangan.

Oleh itu, Prasarana memutuskan bahawa George Kent gagal dalam penilaian kewangan selain tidak mematuhi syarat-syarat kontrak dan membuat permohonan agar beberapa syarat seperti ?bayaran ganti rugi kerosakan akibat gangguan? (atau Agreed Disruption Damages) disemak kembali.

Tegasnya, fakta tersebut merupakan fakta yang sah sehingga dibawa ke peringkat tertinggi Jawatankuasa Perolehan Menteri Kewangan yang dipengerusikan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sehingga mengakibatkan beliau disiasat di bawah Akta Rahsia Rasmi kerana mendedahkan dokumen ini.

“Oleh itu, pembohongan yang dibuat oleh George Kent bahawa ia telah lulus semua penilaian dan mematuhi syarata-syarat menghina semua proses dan prosedur yang digunapakai di dalam sistem perolehan negara. Ia juga membayangkan bahawa proses dan prosedur ini tidaklah berfungsi dan berkesan sehingga ia langsung tidak dihormati oleh pembida.

“Lebih merunsingkan, ia membayangkan ?lesen besar? yang dipunyai oleh George Kent untuk membuat kenyataan yang sewenang-wenangnya membelakangkan keputusan Kumpulan Prasarana.

“Ini menimbulkan persoalan dimanakah kemampuan Prasarana kelak untuk memantau dan memastikan George Kent akan mematuhi semua syarat dan jadual kerja seperti yang dipersetujui, apabila belum pun kerja-kerja bermula George Kent dengan bongkaknya membohongi keputusan bidaan yang diangkat oleh Prasarana,” katanya.


Pengarang :