Selangorkini
NASIONAL

Tony Pua : Hentikan Ganggu Suaram

SHAH ALAM 6 SEPT : Kerajaan digesa untuk menghentikan tindakan ‘mengganggu’ dan melaksanakan pertuduhan terpilih terhadap Suara Rakyat Malaysia (Suaram) dengan segera.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara,Tony Pua berkata Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) diharap untuk menjauhkan diri daripada tindakan bermotifkan politik yang hanya akan mencemarkan imejnya.

“Jika SSM bertindak terhadap Suaram, maka sesungguhnya tindakan mesti diambil terhadap syarikat-syarikat milk pemimpin Umno, ahli keluarga dan kroni yang melanggar undang-undang,” kata Tony dalam kenyataan medianya.

Tambahnya, sepanjang tahun lepas, beliau banyak mendedahkan syarikat yang melanggar Akta Syarikat 1965.

“Ia termasuk syarikat-syarikat yang dimiliki oleh ahli keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil yang memiliki Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC).

“Sebagai contoh,pinjaman peribadi NFC dianggap unik yang diberikan kepada pengarah syarikat yang melanggar Seksyen 133 dan 133A Akta Syarikat, di mana pinjaman itu jelas dilarang,” katannya.

Sebagai contoh Yayasan Gerak Bakti Kebangsaan (AGM) yang dimiliki oleh Pemuda Umno dengan Khairy Jamaluddin dan Datuk Abdul Rahman Dahlan sebagai pengarah, tidak pernah memfailkan akaun mereka sejak 2009.

“Kenapa sehingga ke hari ini, walaupun dibuat pendedahan itu sekurang-kurangnya enam bulan yang lalu, SSM gagal untuk bertindak walaupun pelanggaran terbukti oleh syarikat-syarikat itu,” katanya.

Adalah jelas bahawa tindakan terhadap Suaram itu dipercayai ekoran Suaram secara konsisten membuat pendedahan terhadap skandal Kapal Selam Scorpene yang menelan berbilion ringgit Malaysia.

“Kami berharap Suaram akan terus dan menggandakan usaha dalam memastikan pemimpin yang rasuah terus ditolak,” katanya.


Pengarang :