Selangorkini
NASIONAL

Masalah Pungutan Sampah di Sangkar Ikan Akan Di Atasi

PULAU KETAM,2 OKT: Rungutan pengusaha sangkar ikan di Pulau Ketam mengenai kutipan sampah bagi kawasan itu akan diatasi oleh Kerajaan Negeri dalam waktu terdekat.

Exco Permodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan, Dr Yaakob Sapari berkata, surat akan segera di hantar kepada Majlis Perbandaran Klang (MPK) bagi mengatasi masalah tersebut.

“Saya ingin mencadangkan supaya pengusaha-pengusaha ikan sangkar di Pulau Ketam supaya menyediakan bekas serta jadual tertentu kepada MPK bagi memudahkan usaha pemungutan dijalankan secara teratur.

“Pengusaha juga digalakkan menyediakan sendiri tong-tong sampah disebabkan tidak sebarang caj di kenakan oleh MBK untuk memungut sampah-sampah tersebut.

“Sekiranya tidak mampu, hal ini boleh di bincang dan dimajukan kepada MPK untuk tindakan selanjutnya.” jelas beliau Dr Yaakob berkata demikian ketika mengadakan lawatan ke sangkar ikan dan sesi dialog “World Cafe-Open Space Technology” bersama pengusaha ternakan ikan sangkar daerah Klang di Pulau Ketam hari ini.

Turut hadir ialah Pengarah Jabatan Perikanan Selangor, Zakaria Ismail, Ketua Penolong Pegawai Daerah(Tanah) Klang, Abdul Rahman Joho dan Ahli Majlis MPK, Song Sung Hwan dan dihadiri seramai 20 orang pengusaha ternakan ikan sangkar.


Pengarang :