TEKSI Tuntut Pemberian Permit Individu | Selangorkini


TEKSI Tuntut Pemberian Permit Individu

KUALA LUMPUR, 31 OKT : Gerakan Tuntutan Pemandu Teksi Malaysia (Teksi) menyerahkan satu memorandum kepada Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz bagi menuntut kerajaan memberikan perhatian terhadap tuntutan pemandu teksi.

Memorandum tersebut diserahkan oleh Pengerusinya, Mohd Ridzuan Mohd Daud di pejabat Nazri di tingkat 1 lobi Parlimen sambil diiringi oleh Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin.


Dalam tuntutannya, Teksi mendesak kerajaan agar memberikan mereka permit individu, berbanding permit syarikat yang akan memberikan lebih peluang untuk kehidupan yang lebih selesa.

Tegas Ridzuan, pihaknya mengharapkan kerajaan memberi perhatian serius terhadap tuntutan mereka sebelum Pilihan Raya Umum ke-13.

“Sekiranya permohonan mereka tidak diendahkan, seluruh pemandu teksi Malaysia akan mengadakan protes secara berterusan setiap negeri sehingga tuntutan kami ditunaikan,” katanya.

Beliau menambah, sekiranya kerajaan bertegas untuk mengekalkan permit tersebut kepada syarikat, pemandu teksi perlu diberi cuti setiap hari Ahad tanpa sewa, setiap cuti umum diwartakan hari umum tanpa sewa, insuran kereta dibuat sebagai pihak pertama dan bukan pihak ketiga, dan pemandu yang dimasukkan ke wad atau hospital diberi cuti tanpa sewa.

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

About the contributor

Norway

Editor

Zharif Zulkiffeli


Norway    Norway   Norway   Norway  

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION