MPKj Guna Kaedah Siasatan Dalaman Terhadap Pekerja Terlibat | Selangorkini


MPKj Guna Kaedah Siasatan Dalaman Terhadap Pekerja Terlibat

PC EXCO Jan 2013 MB 03

SHAH ALAM, 23 JAN : Kerajaan Negeri hari ini memaklumkan pihak Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) sedang menjalankan siasatan dalaman terhadap seorang pekerjanya yang mengeluarkan arahan kepada sebuah kuil di Pekan Bangi Lama supaya mengurangkan bunyi bising.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, tindakan itu diambil kerana menjaga ‘adab’ di antara Kerajaan Negeri dan individu yang diambil bekerja.


“Kita mempunyai Akta Industri dan kalau pekerja itu dikatakan salah, kita mesti adakan ‘domestic enquiry’. Penjagaan pekerja itu sangat penting. Seorang yang menjadi majikan tidak boleh hanya buang kerja atau gantung.

“Proses ini sudah berjalan dan tidak boleh dijadikan forum perbincangan untuk orang luar kerana ini adalah kes peribadi antara seorang pekerja dengan majikannya. Kita tidak tahu hasil daripada usaha tersebut,” katanya.

Beliau mengulas mengenai tindakan susulan ke atas pegawai yang terbabit mengeluarkan arahan kontroversi itu kepada Sri Maha Mariamman pada 8 Januari lalu.

Notis tersebut yang mengarakan kuil berkenaan supaya bunyi bising dan menghentikan aktiviti keagamaan selepas jam 6 petang itu bagaimanapun dibatalkan pada minggu lalu.

Abdul Khalid ditanya demikian susulan tuntutan dariapada Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo yang mahu Kerajaan Negeri mengambil tindakan serius bagi mengelakkan insiden seperti itu tidak berulang di masa hadapan.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

About the contributor

Norway

Editor

Admin Selangorkini


Norway    Norway   Norway   Norway  

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION