Stadium Merdeka Jadi Lokasi Rasmi Himpunan 12 Jan | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Zharif Zulkiffeli

Stadium Merdeka Jadi Lokasi Rasmi Himpunan 12 Jan

HKR Grafik

KUALA LUMPUR, 8 JAN: Himpunan Kebangkitan Rakyat 112 (HKR112) mengesahkan Stadium Merdeka akan menjadi lokasi rasmi himpunan rakyat Sabtu ini.

Perkara ini dimaklumkan Pengerusi Penganjur HKR 112, Mohammad Sabu (Mat Sabu) pada satu sidang media khas di Ibu Pejabat PAS.


Persetujuan ini diperoleh melalui surat yang diterima pada jam 2.30 petang tadi hasil perbincangan pihak penganjur dan pengurusan stadium sebelum ini.

“Kami pihak sekateriat HKR mengucapkan terima kasih kepada pihak pengurusan Stadium Merdeka yang mengizinkan penggunaan (Stadium Merdeka).

“Kami akan hantar wakil untuk berbincang mengenai penyelarasan peraturan. Kami akan bincang sepuluh pagi esok,” katanya.

Jelas Mat Sabu, beliau akan memaklumkan persetujuan yang diperoleh ini kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar bagi memastikan himpunan ini berlangsung aman sekaligus mencipta ‘Historic Moment’ kepada negara.

Selain itu penganjur juga turut menghantar wakil untuk berbincang dengan IPD Dang Wangi bangi tujuan penyelarasan keadaan himpunan.
Mat Sabu menambah, himpunan ini akan berlangsung dari jam 2.00 petang sehingga 5.00 petang.

Sementara itu, Naib Presiden PKR, Tian Chua ketika ditanya sekiranya berlaku sebarang pembatalan kelulusan di saat akhir beliau menjelaskan, pihaknya sudah bersedia dan akan memastikan ia berlangsung dengan jayanya.

“Saya jangka kita sudah buat semua persiapan di Stadium Merdeka meskipun lewat dan semua bersedia ini merupakan titik sejarah. Stadium Merdeka kembali digunakan rakyat.

“Ini adalah himpunan aman. Kami terjemahkan sebagai tuntutan rakyat yg akan dibawa pada PRU-13,” ujar beliau lagi.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION