Tapir Mati Dilanggar Di Puncak Alam | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Syarizat Xylog

Tapir Mati Dilanggar Di Puncak Alam

tenuk 1

SHAH ALAM, 26 FEB: Seekor Tapir mati akibat dilanggar oleh kenderaan yang melalui j alan Puncak Alam di sini yang dipercayai berlaku pada awal pagi tadi.

Haiwan berkenaan yang juga dikenali sebagai ‘Tenuk’ berkemungkinan ingin melintas jalan raya di situ ekoran kawasan berkenaan terdapatnya hutan simpan.


Kejadian berkenaan bukan yang pertama berlaku kerana sebelum ini beberapa kali kejadian pelanggaran haiwan yang dilindungi kerana hampir pupus.

Justeru, pengguna jalan raya dinasihatkan berhati-hati apabila melalui kawasan tersebut bagi mengelakkan kejadian sedemikian berulang.

tenuk 2Masyarakat di Malaysia rata-ratanya tidak menyedari haiwan tapir atau dikenali sebagai ‘gajah kerdil’ kini semakin pupus di muka bumi.

Sebelum ini pihak Zoo Negara mengambil inisiatif dengan meraikan Hari Tapir Sedunia yang disambut pada 27 April setiap tahun sebagai langkah untuk memupuk kesedaran kepada masyarakat mengenai haiwan unik itu.

Terdapat empat spesies tapir di dunia dan ‘Malayan Tapir’ yang hanya dapat ditemui di Asia merupakan spesies terbesar di dunia.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION