Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Bagi BR1M Tetapi BN Gagal Kawal Barang Naik

Shamsul Iskandar Md Akin Treler 02

BANTING, 7 APRIL : Walaupun menawarkan Bantuan Rakyat 1Malaysia(BR1M) tetapi BN masih gagal menghalang kenaikan harga barang.

Ketua AMK Pusat, Shamsul Iskandar Md Akin berkata, BN tidak layak menobatkan parti mereka dengan gimik politik ‘Better Nation’ kerana parti itu lebih sinonim dengan ‘Barang Naik’ ekoran kegagalan dasar-dasar mereka mengekang kenaikan harga barangan dan perkhidmatan pasca pilihan raya.

Sebaliknya beliau mengatakan dasar program ekonomi yang dibentangkan Pakatan Rakyat(PR) bagi membantu rakyat lebih menyeluruh bagi membantu semua kelompok masyarakat.

Tambahanya, tawaran yang dikemukakan PR dalam manifestonya kepada rakyat adalah lebih baik daripada apa yang ditawarkan BN di mana Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kononnya berjanji akan menaikkan pemberian BR1M kepada RM1,200.

Shamsul Iskandar Md Akin Treler 01“Jika tahun 1966 ekonomi negara kita pendapatan perkapita rakyat negara ini adalah USD350 yang lebih baik daripada Korea Selatan, Taiwan dan Singapura tetapi kini pendapatan perkapita rakyat adalah USD22,000.

“Tetapi berbanding dengan Korea Selatan kini pendapatan perkapita rakyat sudah mencecah USD35,000 dan jauh meninggalkan kita jadi bagaimana BN boleh mengatakan mereka negara ini ‘Better Nation’ jika ekonomi sudah jauh ketinggalan,” kata Shamsul.

Beliau berkata demikian dalam Ceramah Jelajah Demi Rakyat yang diadakan di Pantai Morib di sini yang turut dihadiri oleh Mantan Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani dan Mantan Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam.

Kata Shamsul, tawaran manifesto PR yang menjanjikan penurunan harga minyak dan kereta, penghapusan bayaran tol, pemansuhan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), penurunan barangan dan perkhidmatan akan mengurangkan bebanan rakyat.

Jelasnya, sekurang-sekurangnya sebanyak RM600 sebulan dapat dikurangkan dalam perbelanjaan rakyat apabila dasar ekonomi Pakatan Rakyat dapat dilaksanakan.

“Sebab itu Pakatan Rakyat berani membentangkan program ekonomi ini apabila kerajaan baru dibentuk kerana kita komited dalam membantu rakyat untuk semua kelompok masyarakat merasai kekayaan ekonomi negara.

“Pakatan Rakyat juga berkemampuan melaksanakan manifesto yang dijanjikan,” kata Shamsul.

Sebelum ini, BN berjanji untuk menaikkan kadar BR1M kepada RM1,200 untuk isi rumah dan RM600 untuk bujang bagi menangani kos sara hidup, jika parti komponen itu terus diberi mandat memerintah.

BN dalam manifestonya yang bertajuk ‘Menepati Janji, Membawa Harapan’ yang dilancarkan Najib di Stadium Bukit Jalil malam tadi.


Pengarang :