NASIONAL

KPRU : Henti Politik Serang Peribadi

Parlimen Malaysia 01

SHAH ALAM, 12 APRIL : Pemimpin BN digesa menghentikan serangan peribadi ke atas pemimpin Pakatan Rakyat (PR) dengan menghormati Ikrar Integriti Pilihan Raya yang ditandatangani oleh Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Razak.

Badan Pemikir Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) berkata, tindakan serangan peribadi itu mencerminkan semangat kebencian dan tidak matang yang bertentangan dengan apa yang dilaungkan oleh BN.

“Serangan peribadi ini merupakan amalan politik murahan yang tidak wajar mendapat tempat di sebuah masyarakat bertamadun seperti Malaysia.

Malangnya, ianya dijangka politik murahan ini akan berlangsung sehingga selesainya Pilihanraya Umum ke 13 (PRU13) kerana kebencian BN terhadap Pakatan Rakyat tidak mengenal erti moral atau batasan,” kata KPRU dalam kenyataan medianya.

Ujar Badan Pemikir itu, rakyat sudah meluat dengan politik murahan seperti itu yang tidak membawa sebarang faedah kepada mana-mana pihak.

Ianya tidak membawa sebarang kesan positif kepada ekonomi atau politik negara dan hanya mencerminkan obsesi Malaysia dengan politik murahan terutamanya politik seks di mata dunia.

“Kegagalan BN untuk menghentikan politik murahan ini membuktikan tandatangan Najib Razak di Ikrar Integriti Pilihanraya hanyalah sebuah retorik di samping menghina konsep pilihan raya bebas dan adil,” tegas kenyataan itu.


Pengarang :