Anwar : Jawatan GLC Bukan Rizab Parti | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Admin Selangorkini

Anwar : Jawatan GLC Bukan Rizab Parti

pakatan selangor

PETALING JAYA 25 MEI : Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa individu yang mengendalikan syarikat berkaitan Kerajaan Negeri (GLC) haruslah berkelayakan tinggi dan berintegriti yang bukan semestinya tokoh politik.

Dalam ucapan penggulungannya, beliau menjelaskan bahawa kedudukan GLC bukan merupakan rizab parti.


“Kita jangan kompromi dengan prinsip integriti pentadbiran yang baik yang kita bicarakan, kedudukan GLC bukan rizab parti.

“Dan sesiapa yang duduk dalam GLC itu mungkin orang politik mungkin juga tidak. Tetapi orang itu mesti ada kelayakan yang tidak akan mencampuri urusan parti,” katanya di Kongres Nasional PKR ke 9, di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya.

Dalam sidang media kemudiannya, Anwar turut menjelaskan ahli parti tidak sewajarnya terlibat dalam mana-mana perkhidmatan awam atau Kerajaan Negeri.

“Isunya ialah individu itu perlu benar-benar profesional untuk mengendali sesebuah organisasi dan tidak mewakili parti.

“Parti tidak wajar dilihat atau terlibat secara langsung dalam mana-mana pengurusan perkhidmatan awam urusniaga negeri. Kita mesti mengasingkan tanggungjawab mereka,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION