NASIONAL SELANGOR

Pengundi Kuala Selangor “Dakwat Kekal Memang Tanggal”

dakwat kekal hilang kuala selangor 5 mei 01

KUALA SELANGOR 05 MEI : Seorang individu yang keluar membuang undi pada 9 pagi mendakwa dakwat kekal yang dicalit di jarinya tadi telah tanggal selepas beliau membasuh tangan.

Zazuli Mohd Zin yang mengundi Sekolah Rendah Agama Kampung Api-Api mendakwa beliau balik ke rumahnya selepas membuang undi dan menyedari dakwat itu luntur selepas beliau membasuh tangan.

Beliau mendakwa dakwat tersebut mula-mula kering apabila beliau meninggalkan pusat itu.

Akan tetapi apabila beliau membasuh tangan dengan air dan sabun di rumah, dakwat tersebut luntur.

Sebelum ini terdapat beberapa dakwaan dan laporan polis dibuat oleh pengundi awal yang mendapati perkara sama berlaku dengan dakwat yang dicalit di tangan mereka.

Manakala Suruhjaya Pilihanraya (SPR) pula berkata insiden tersebut berlaku kerana petugas SPR ?tidak goncang? botol undi kuala selangor 01dakwat yang diberikan.

Sementara itu, tinjauan di SRA Kampung Api-Api mendapati keadaan
terkawal dan tenang sejak pusat itu dibuka pada 8 pagi tadi.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dijangka turun mengundi di Sekolah Agama Rakyat pada jam kira-kira 11.30 pagi.

Orang ramai beratur panjang dalam cuaca yang baik dan cerah dan kelihatan kini lebih ramai warga emas di kalangan pengundi.

Sementara di HULU KELANG, Calon Pas Dun Hulu Kelang, Saari Sungib tiba di perkarangan pusat mengundi di AU2, Keramat kira-kira pukul 7.50 pagi tadi.

Saari yang merupakan penyandang kerusi DUN itu sejak 2008 menyertai penduduk lain menunggu pusat mengundi dibuka sambil bersalaman dengan orang ramai.

Saari dari Pas bertembung dengan Ketua Bahagian Umno Gombak Rahim Kamaruddin dari BN untuk kerusi DUN itu.

rafizi undi chempaka 05 mei 01Sebanyak 222 kerusi Parlimen dipertandingkan di seluruh negara, dengan BN mewakili 135 kerusi, Pakatan 75 kerusi dan 12 kerusi diwakili Bebas dan tiga parti lain.

Pilihan raya kali ini dijangka antara paling sengit dalam sejarah politik Malaysia dengan peningkatan pengundi baru kira-kira 25 peratus.

Di PANDAN, calon PKR Pandan Rafizi Ramli tiba di SK Pandan Indah menemani isteri, Afizsa Ashah mebuang undi. Rafizi tidak membuang undi kerana berdaftar di Kemaman.

Di PELABUHAN KLANG pula, keadaan menjadi apabila ahli BN cuba berkempen dihadapan pintu pagar sekolah dengan pengundi jari dakwat port klang 01cuba memimpin warga emas ke tempat pendaftaran.

Namun ini dibantah oleh Ketua AMK Selangor, Azmizam Zamanhuri yang beratur bersama pengundi lain.

Situasi berjaya diselesaikan selepas campurtangan petugas SPR.

 


Pengarang :