Selangorkini
NASIONAL

Najib Lebih Gagal dari Pak Lah

bn putrajaya

KOMENTAR: Menyorot keputusan pilhanraya Umum 2008 lalu, sejurus tamat PRU-12, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang ketika itu merupakan Naib Presiden Umno membuat kejutan apabila mengkritik kegagalan Presiden Umno, Tun Abdullah Ahmad Badawi sehingga menyebabkan beberapa negeri jatuh ke tangan pembangkang.

Kritikan Muhyiddin juga ekoran dari keputusan PRU 12 yang mencatatkan BN mencatatkan hanya memenangi 140 kerusi parlimen dan 307 kerusi Dun.

Refleksi dari kritikan Muhyiddin, beliau dianggap hero kerana berani mengkritik presiden parti sehingga membawa kepada pengunduran Abdullah.Manakala habuan yang lebih besar ialah beliau di lantik menjadi Timbalan Presiden Umno sekali gus menjadi Timbalam Perdana Menteri.

Ramai antara penganalisa politik sedang menunggu apakah reaksi beliau berhubung keputusan PRU 13 yang baru berakhir.

Apakah Muyiddin akan menyusuli kritikan beliau terhadap Najib ekoran prestasi yang di cacatkan ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjadi Pengerusi BN memperoleh najib muhyiddin putrajayakeputusanlebih daif dari era Abdullah.

PRU 13 yang berakhir lalu BN memperoleh 133 kerusi parlimen iaitu kurang tujuh kerusi dari zaman Pak Lah (Abdullah) iaitu 140 kerusi.

Begitu juga keseluruhan kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) yang merosot dari 307 kepada 275 kerusi iaitu susut 32 kerusi.

Lebih malang bagi Najib yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Selangor apabila negeri Jugra tersebut PR memenangi 44 kerusi Dun berbanding 36 kerusi ketika Pak Lah menjadi pengerusi BN.

Angka tersebut menunjukkan pertambahan 10 kerusi PR selangor sekali gus membolehkan PR Selangor memperoleh lebih dua pertiga (37 kerusi) majoriti di dalam Dewan Undangan Negeri.

Manakala BN hanya memperoleh 12 kerusi berbanding 20 kerusi pada 2008.

Ke manaa Peruntukan RM2.71 bilion Kepada Umno Selangor

Bagi rakyat Selangor setentunya tertanya-tanya ke poket siapakah wang peruntukan yang di berikan Najib kepada Umno negeri berjumlah RM2.71 bilion pada November 2011 untuk menawan Selangor itu pergi.

hanipaKenyataan Pengerusi PR Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini menggesa Najib meletak jawatan sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Selangor amat relevan dengan prestasi yang di tunjukkan Najib di Selangor.

Sabotaj Syabas berhubung kegagalan penyediakan air terawat ketika tempoh berkempen baru-baru ini juga tidak mengena. Ini disebabkan keberkesanan sumber maklumat dari PR Selangor berhubung realiti sebenar krisis Air di negeri tersebut kepada rakyat.

Lebih malang lagi berikutan kekalahan Timbalan pengarah pilihanraya dan kordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamad tewas kepada pengerusi Lajnah Guaman Pas Pusat, Mohamad Hanipa Maidin di Parlimen Sepang.

PRU 13: 5.6 juta undi PR, BN cuma 5.3 juta

Media arus perdana cuba sedaya upaya untuk melindungi hakikat sebenar berdasarkan jumlah pengundi yang memberi undi kepada PR dan BN semasa PRU 13 lalu.

Berdasarkan analisa menunjukkan lebih 5.6 juta pengundi memberi undi kepada PR berbanding 5.3 juta kepada BN.

Namun berdasarkan kawasan yang di persempadankan, BN memperoleh majoriti mudah 133 kerusi parlimen. Setentunya juga sumbangan besar undi tersebut dari kawasan-kawasan parlimen di pedalaman Sarawak dan Sabah.

Ini juga menjadi hujah mengapa BN enggan memajukan sistem perhubungan dan pembangunan di pedalaman Sabah dan Sarawak. BN lebih rela membiarkan rakyat di pedalaman Sabah dan Sarawak untuk hidup terus miskin kerana sogokan kebendaan ketika masa kempen akan membolehkan kuasa BN diteruskan.

Mat Bangla dan Goncang dakwat

Isu pengundi hantu yang kebanyakan membabitkan mat Bangla juga tidak harus di pinggirkan kerana sebahagian besar kemenangan BN adalah di kawasan yang pengundinya kecil.

Berpuluh gambaran yang dimuat turun di laman maya menunjukkan isu tersebut bukanlah suatu polimik remeh yang enteng.

Barisan Guaman PR sedang mengumpul pelbagai bukti untuk membawa kes ini di pengadilan. Menurut R.Sivarasa yang juga MP Subang, semua yang terlibat termasuk Menteri Dalam Negeri dan SPR boleh di dakwa berhubung tragedi pengkhianatan ini.

Begitu juga isu dakwat kekal yang tidak kekal yang turut di buktikan sebagaimana tersiar di laman maya tersebut.

Persoalan mengapa undi awal yang jatuh pada 30 April lau mengambil masa sehingga lima hari. Tempoh lima hari tersebut akan menyebabkan dakwat kekal hilang kuala selangor 5 mei 01dakwat tersebut tidak lagi kelihatan. Walhal SPR memaklumkan dahwat tersebut kekal dalam tempoh tujuh hari.

Maka tidak mustahil pihak anggota keselamatan dan mereka yang terlibat boleh mengundi buat kali kedua ketika hari membuang undi.

Apa pun keputusan PRU13 telah berakhir namun ketelusan SPR terus dipertikai. Rakyat juga memahami Umno-BN sanggup memperkuda apa sahaja untuk pastikan kemenangan. Apatah lagi SPR berada di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Seorang kawan memberi tahu … terimalah hakikat bahawa rakyat Malaysia redha untuk membayar tol dan tak mau harga petrol di turunkan…. Anak-anak muda serta ibu bapa mereka juga berkemampuan untuk membayar pijaman PTPTN setiap bulan… tunggulah masanya akan tiba sebagai mana buah yang masak akan gugur dengan sendirinya.


Pengarang :