Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Perhimpunan Suara Rakyat Diteruskan Malam Ini

HKR-112-18

SHAH ALAM 8 MEI : Perhimpunan Suara Rakyat Suara Keramat yang dijadual berlangsung malam ini di Stadium Kelana Jaya akan tetap diteruskan sepertimana dirancang, kata Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli.

Dalam satu kenyataan media, Rafizi menjelaskan bahawa pihak PKR melalui Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad sudah memaklumkan secara rasmi kepada pihak polis berkenaan perhimpunan tersebut.

“Sebagai menyambut gesaan (Ketua Polis Negara) Tan Sri Ismail Omar, kita sudah maklumkan kepada pihak balai polis, bertepatan dengan amalan biasa sebelum ini.

?Memandangkan perhimpunan diadakan di tempat persendirian yang telah dipersetujui dengan pengurusan dan pemilik stadium.

“Ia juga mengikut semangat Akta Perhimpunan Aman yang digunapakai sebelum ini yang tidak memerlukan permit untuk perhimpunan, hanyalah sekadar memaklumkan pihak polis,” jelas Ahli Parlimen Pandan ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar sebelum ini mengeluarkan kenyataan meminta penganjur perhimpunan untuk mematuhi undang-undang selain menggunakan saluran betul dengan meminta kebenaran ketua polis daerah.

Sehubungan itu, Rafizi menggesa orang ramai khususnya mereka yang menuntut pilihanraya adil dan menolak penipuan Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) untuk turun dengan memakai baju hitam pada perhimpunan malam ini.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata akan membuat satu laporan polis pada petang ini berhubung cubaan pihak tertentu menimbulkan huru hara dan ketakutan dengan memainkan sentimen perkauman melalui edaran Sistem Pesanan Ringkas (SMS).

“Saya mengecam sepenuhnya anasir penghasut yang cuba menakut-nakutkan rakyat terutamanya golongan bukan Melayu kononnya perhimpunan itu adalah satu alasan agar satu pergolakan kaum bermula.

“Beberapa pesanan ringkas merujuk kepada peristiwa 13 Mei yang kononnya dikaitkan dengan perhimpunan malam ini sedang berlegar, yang jelas berniat jahat,” ujar Rafizi.


Pengarang :