Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Pulihkan Demokrasi Dahulu Sebelum Tawar Rekonsiliasi

wan azizah kongres ke 9 PKR 02

PETALING JAYA 25 MEI : Keadilan akan terus menuntut agar Kerajaan minoriti Barisan Nasional (BN) melaksanakan Agenda Pemulihan Demokrasi sebelum menawarkan rekonsiliasi.

Presiden Keadilan, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail berkata agenda itu perlu dilakukan melalui reformasi politik yakni reformasi pilihanraya dan reformasi Parlimen.

Katanya, tawaran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang mahu mengadakan rekonsiliasi (reconciliation) terbukti tidak ikhlas apabila terdapat pemimpin Umno mencabar sesiapa yang tidak bersetuju dengan sistem pilihanraya negara supaya berpindah ke negara lain.

“Apakah pemimpin Umno-BN mahu 51 peratus rakyat Malaysia berpindah ke negara lain?

“Sememangnya di negara lain pun ada sistem ‘first past the post’. Tetapi jurang pengundi di kawasan yang besar tidaklah begitu jauh bezanya dengan kawasan yang kecil jumlah pengundinya.”

Beliau berkata demikian dalam ucapannya di Kongres Nasional Keadilan ke 9 di Dewan Sivil Majlis Bandaraya Petaling Jaya, di sini.

Sebelum ini, susulan daripada kepincangan dan penipuan dalam Pilihanraya Umum ke 13 (PRU13), Pakatan Rakyat menggerakkan Himpunan Blackout 505 sebagai membantah proses PRU13 yang tempang dan tercemar.

Beliau menambah Pakatan Rakyat akan terus komited mempertahankan rakyat daripada pelbagai kesusahan yang bakal diwujudkan dengan melaksanakan manifesto suara majoriti rakyat.

Ini termasuk memberikan mendesak kerajaan persekutuan melaksanakan pendidikan percuma, menghapuskan perancangan cukai GST dan saman AES, menurunkan harga barangan dan menghapuskan rasuah dan kronisme.


Pengarang :