Rafizi Ketuai Siasatan Penipuan PRU-13 | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Admin Selangorkini

Rafizi Ketuai Siasatan Penipuan PRU-13

Rafizi SAM

PETALING JAYA, 7 MEI: Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli akan mengetuai kumpulan bagi mengumpul segala maklumat serta bukti penipuan dan penyelewengan yang berlaku sepanjang Pilihan Raya Umum Ke -13(PRU13) berlangsung.

Menurut Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, antara penipuan yang berlaku dalam PRU-13 baru-baru ini termasuklah isu dakwat kekal yang tidak kekal, pengundi hantu berbangsa asing dan karenah yang ditunjukkan pegawai-pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di sepanjang hari pengundian.


“Dia akan berkerjasama dengan gerakan yang digerakkan oleh rakyat, Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) dan lain-lain dari DAP dan PAS.

“Hingga hari ini kita dapat maklumat, sudah beratus laporan polis dibuat oleh orang ramai berhubung isu penipuan pilihan raya ini.

“Dalam tempoh beberapa minggu kami akan umumkan Najib menang pilihan raya melalui cara penipuan,” kata Anwar.

Anwar juga, antara penyelewengan yang dimaksudkan termasuklah tindakan Pegawai SPR yang meminta agen calon di pusat pengiraan undi menandatangani borang 14 ketika pengiraan undi masih berjalan.

Borang 14 sepatutnya hanya ditandatangani agen calon selepas agen tersebut mengesahkan jumlah undian yang tertera di atas borang menyamai jumlah undi yang dikira.

Sementara itu dalam isu sama TV Selangor difahamkan, beberapa Pegawai SPR di beberapa kawasan yang dimenangi PR dengan sengaja melengah-lengahkan pengumuman kemenangan calon PR.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION