NASIONAL

Sokongan PR Melonjak 52 %, Merentasi Kaum Terutama Golongan Muda

Anwar

PETALING JAYA, 7 MEI: Undi popular yang diraih Pakatan Rakyat (PR) meningkat kepada 5,623,984 atau 52 peratus, meninggalkan pencabarnya BN dalam saingan Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU-13) Ahad lalu.

Analisis awal juga menunjukkan peningkatan tersebut berlaku ekoran sokongan padu yang diterima dari pelbagai lapisan masyarakat khususnya golongan muda tanpa mengira faktor kaum.

Menurut Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini, satu kajian lengkap akan dikeluarkan dalam beberapa hari lagi dan beliau yakin kajian tersebut akan membuktikan terdapat penipuan dan penyelewengan dalam pilihan raya tersebut.

“Undi rakyat menunjukkan bahawa rakyat negara ini bersatu membentuk satu keluarga Malaysia.

“Mereka mengundi simbol yang membawa harapan baru untuk Malaysia seperti yang diperjuangkan oleh PR,” kata beliau dalam satu sidang media di Ibu Pejabat PKR, di sini.

Bagaimanapun menurut beliau PRU-13 itu dicemari dengan pelbagai insiden penipuan dan penyelewengan yang dilakukan oleh BN dengan kerjasama Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

PRU-12 pada 2008 lalu, BN dinafikan majoriti buat pertama kali apabila hanya memenangi 140 dari 222 parlimen keseluruhan, manakala 82 yang lain dimenangi PAS, PKR dan DAP yang ketika itu masih belum membentuk PR.

BN ketika itu memperolehi undi popular sebanyak 4.08 juta undi atau 50.6 peratus manakala PAS, DAP dan PKR memperolehi 3.79 juta atau 49.4 peratus.

Dalam PRU-13 baru-baru ini, majoriti kerusi dimenangi BN terus merosot apabila hanya menang di 133 kerusi parlimen, sebaliknya PR menunjukkan peningkatan kepada 89 kerusi parlimen.

Mengikut perbandingan kerusi DUN seluruh negara pula, kerusi yang dimenangi PR turut meningkat dari dari 198 DUN dalam PRU-12 kepada 229, manakala BN menunjukkan penyusutan dari 307 kerusi DUN kepada 275 kerusi DUN sahaja.


Pengarang :