NASIONAL

Tewas DUN Kota Damansara, PKR Tidak Tuding Jari Kepada PAS

PKR Tidak Tuding Jari Kepada PAS 01

SHAH ALAM 7 MEI :Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali tidak menyalahkan PAS berhubung calon parti itu yang berdegil untuk terus bertanding di kerusi DUN Kota Damansara sehingga menyebabkan Umno-BN menang pada Pilihan Raya Umum Ke-13(PRU-13) lalu.

Calon BN, Halimaton Saadiah Bohan menang dengan undi sebanyak 16,387 manakala calon PKR, Mohd Nasir Hashim tewas dengan 14,860 undi dan calon PAS, Ridzuan Ismail dengan 7,312 undi.

Menurut Azmin, PKR menghormati dan memahami masalah yang dihadapi PAS sewaktu pembahagian kerusi berkenaan serta memberi jaminan tidak akan memanjangkan isu berkenaan.

“Saya ingin mengesahkan PKR tidak akan menuding jari pada PAS, kita menghormati dan memahami masalah pada ketika itu dan saya bagi pihak PKR akan terus maju kehadapan dan tak akan toleh kebelakang,” katanya dalam satu sidang media di Pejabat Ahli Parlimen Shah Alam hari ini.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata, PKR berhak menang di kerusi berkenaan jika calon PAS menarik diri kerana jika dijumlahkan kedua-dua undi PAS dan PKR berjaya mengatasi Umno-BN dengan majoriti jauh lebih tinggi.

“Calon daripada PAS yang diarahkan untuk tarik diri tapi hingga saat akhir enggan tarik diri sehingga Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustapha Ali terpaksa turun berceramah di situ dan umum bahawa calon PKR adalah calon rasmi daripada PR.

“Tetapi mereka tetap berdegil dan maka atas sebab itu kita hilang lagi satu kerusi bagi pihak PKR dan PR,” katanya.

Timbalan Pesuruhjaya PAS III Selangor itu berkata, kejadian pecahan undi yang berlaku di Semenyih, Kota Damansara dan Sungai Acheh memberi pengajaran kepada calon PR supaya jangan besar kepala dan terlalu yakin sehingga mengkhianati amanah rakyat.

Sehubungan itu, Khalid berkata, PAS Selangor akan menghantar laporan keperingkat PAS Pusat bagi menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya terhadap insiden berkenaan.

Pada PRU-13 lalu, PR Selangor berjaya memenangi majoriti 2/3 kerusi dengan PAS mendapat 15 kerusi, DAP dengan 15 kerusi dan PKR dengan 14 kerusi.


Pengarang :