Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Tubuh Jawatankuasa Khas Parlimen Untuk Persempadanan Semula Kawasan Pilihan Raya

Tony 1

PETALING JAYA, 24 MEI : Pakatan Rakyat (PR) akan menggesa Perdana Menteri menubuhkan sebuah Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) bagi mengkaji persempadanan semula kerusi yang lebih adil, kata Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua.

Menurut Tony, persempadanan itu akan membolehkan kedua-dua gagasan politik, PR dan Umno-BN berbincang mengenai sistem pilihan raya yang lebih adil dan saksama.

Katanya, cadangan itu akan dikemukakan PR dalam sesi Dewan Rakyat yang bakal bersidang pada Jun depan.

“Saya hendak cadangkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam sesi Parlimen seterusnya untuk menyediakan jawatankuasa khas bagi membuat kajian supaya negara ini memiliki sistem pilihan raya yang adil.

“Kita harap Umno-BN akan mendengar permintaan ini,” katanya kepada lebih 3,000 penyokong sempena Himpunan Kesyukuran PR di padang Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), malam tadi.

Himpunan 1

PR akan menggunakan pertambahan anggota mereka di Parlimen untuk membolehkan persempadanan kawasan pilihan raya dilakukan dengan adil apabila Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melaksanakan persempadanan penghujung tahun ini.

Pimpinan gabungan itu pernah mengeluarkan kenyataan sekiranya perkara itu melibatkan pertambahan kerusi, persetujuan dua pertiga majoriti diperlukan untuk meluluskan perubahan sebelum diluluskan di Dewan Rakyat.

BN pada ketika ini tidak memiliki majoriti dua pertiga Dewan Rakyat, dengan hanya 133 kerusi, dan PR mempunyai 89 kerusi, maka memerlukan sokongan daripada pemimpin pembangkang bagi tujuan tersebut.

Sementara itu, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata, pimpinan PR akan berlawan secara habis-habisan di Parlimen untuk menentang penipuan yang dilakukan Umno-BN.

Beliau turut menggesa rakyat untuk menolak kerajaan yang terang-terangan mengamalkan sifat perkauman dan korup dalam pentadbiran.

“Kita akan laksana segala yang mungkin untuk mendedahkan penipuan yang dilakukan Umno-BN. Kita tidak sesekali akan tunduk pada kerajaan yang bersifat perkauman dan korup.

“Kita akan lawan habis-habisan dan pastikan persempadanan semula kerusi tidak digunakan untuk memenangkan Umno-BN. Kita adalah pakatan yang akan melaksanakan reformasi di Malaysia,” katanya.

Himpunan 4


Pengarang :