Selangorkini
SELANGOR

Elizabeth Wong Bangga Sultan Selangor Prihatin Pemuliharaan Alam Sekitar

ccsb-ads

dewan-rakyat

eli-dewanSHAH ALAM 28 JUN: Exco Alam Sekitar, Elizabeth Wong melahirkan rasa bangga terhadap keprihatinan DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah terhadap usaha pemuliharaan alam sekitar di negeri ini.

Menurut Elizabeth, titah ucapan baginda jelas menunjukkan keprihatinan baginda terhadap isu alam sekitar di Selangor.

Beliau yang juga Adun Bukit Lanjan memberitahu Kerajaan Negeri perlu melihat beberapa langkah untuk penambahbaikan dan pemuliharaan alam sekitar.

“Ini merupakan satu agenda atau startegi Kerajaan Negeri untuk menjana pembangunan ekonomi di Selangor iaitu dengan menggalakkan teknologi hijau digunakan oleh pihak swasta dan kerajaan sendiri,” katanya sejurus selesai Majlis Perasmian Persidangan Penggal Pertama Dewan Negeri Selangor (DNS)  di sini.

Teknologi hijau merujuk kepada pembangunan dan aplikasi produk, peralatan serta sistem untuk memelihara alam sekitar dan alam semulajadi dengan meminimumkan atau mengurangkan kesan negatif alam sekitar daripada aktiviti manusia.

Terdahulu, ketika menyampaikan titah ucapan perasmian, Sultan Sharafuddin bertitah agar Kerajaan Negeri haruslah tingkatkan usaha bagi menarik pelabur industri berteknologi tinggi yang mengamalkan teknologi hijau.

“Usaha-usaha ini perlulah juga ditumpukan kepada industri berteknologi tinggi, industri yang mengamalkan teknologi hijau supaya alam dan persekitaran Negeri Selangor terhindar daripada pencemaran,” titah baginda.


Pengarang :