Selangorkini
NASIONAL

Isteri Dharmendran : Polis Cuba Tutup Kes Kematian

dharmendran isteri bukit aman 01

KUALA LUMPUR, 13 JUN: Isteri mendiang N Dharmendran, Marry Maria Susay telah mengemukakan aduan tatatertib terhadap Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah kerana mengeluarkan kenyataan palsu berhubung kematian suaminya.

Dalam satu sidang media pada 22 Mei lalu, Chin Wah menyatakan Dharmendran pada waktu malam 21 Mei, mengadu sakit dada dan mengalami sesak nafas ketika ditahan di Ibupejabat Polis Kuala Lumpur.

Mendiang kemudian dibawa ke Hospital Kuala Lumpur tetapi meninggal dunia sebaik tiba di hospital.

Namun, menurut laporan bedah siasat pakar patologi Hospital Kuala Lumpur, Dharmendran  meninggal dunia akibat pukulan dengan objek tumpul dan keras.

“Mengapa dia (Ku Chin Wah) masih melindungi dan mengeluarkan kenyataan palsu kepada media dan umum?” soal Marry, selepas mengemukan aduan tersebut di ibupejabat Polis Persekutuan di Bukit Aman di sini.

Laporan aduan berkenaan telah diterima ASP Ramia Kanapathi di Unit Rekod Pengaduan Urus Setia Ketua Polis Negera (Tatatertib) Bukit Aman.

Sementara itu, peguam keluarga, Sivamalar Genaphaty menegaskan pihaknya tetap menggesa penubuhan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salahlaku Polis (IPCMC) dan menolak penubuhan pasukan khas siasatan seperti yang diumumkan Suruhanjaya Integriti Awam Penguatkuasaan (EAIC).

“Perkara ini perlu menjadi pengajaran kepada semua pegawai polis. Selepas ini kami tidak mahu ada lagi kejadian kematian dalam tahanan. Ku Chin Wah perlu disiasat,” tegasnya.

Dharmendran dilaporkan ditahan polis selepas terlibat di dalam satu kejadian tembak menembak pada 11 Mei di kawasan Bandar Tun Razak. dharmendran isteri bukit aman 03

Isteri dan ibu bapanya hanya mengetahui mengenai penahanan tersebut pada 19 Mei dan mengunjungi Dharmendran di lokap polis.

Beliau sepatutnya dibebaskan dengan jaminan pada 21 Mei namun Marry menerima panggilan yang menyatakan bahawa Dharmendran telahpun meninggal dunia.

Susulan daripada protes parti Pakatan dan keluarganya, tiga anggota polis telah didakwa di Mahkamah Tinggi pada kerana membunuh Dharmedran.

Kerajaan Persekutuan juga telah mengumumkan bahawa badan EAIC akan menyiasat kematian Dharmendran dan seorang lagi, R. Jamesh, di ibupejabat polis Pulau Pinang pada 26 Mei.

 


Pengarang :