Selangorkini
SELANGOR

KBS Jangan Pinggir Sukan Negeri Pakatan Rakyat

amirudin shari

SHAH ALAM 5 JUN : Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin digesa tidak meminggirkan negeri di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat (PR) dalam membangunkan belia dan sukan di negara ini.

Timbalan Pengerusi Majlis Sukan Negeri Selangor (MSNS), Amirudin Shari berkata, ia berikutan kerjasama dan penyelarasan program pembangunan belia dan sukan diperingkat nasional dan negeri dalam penggal sebelum ini mencapai jalan buntu dan terganggu.

“Ia akibat perbezaan faham dan pendirian politik, sudah tiba masanya untuk kita melangsungkan kerjasama membina di antara entiti Kementerian Belia & Sukan dan Majlis Sukan Negeri Selangor.

“Ia bagi memastikan rangka pelan yang lebih mapan dan bersifat inklusif terhadap semua kelompok belia negara,” kata Amiruddin dalam kenyataan medianya.

Katanya sebelum ini, Khairy pada Isnin lalu membuat pengumuman berkenaan Pelan Hala Tuju Kementerian Belia dan Sukan (KBS) yang akan diumumkan beliau bulan depan.

“Mewakili Majlis Sukan Negeri Selangor (MSNS) dan penggerak belia di Negeri Selangor, kita menyambut baik langkah proaktif beliau untuk membangun pelan hala tuju yang lebih dinamik dan holistik.

“Langkah ini diyakini selaras dengan konteks pembangunan belia dan sukan masa kini yang semakin kompleks termasuk dengan beberapa perkembangan baru sub-kebudayaan serta teknologi.

“Ini termasuklah meneliti semula Dasar Pembangunan Belia Negara yang sudah lapuk dan hanya disemak kali terakhir pada tahun 1997,” ujar beliau.


Pengarang :