Selangorkini
SELANGOR

Kos Baikpulih Pangsapuri Indah Ria Bakal Cecah RM 20 Juta

Pangsapuri Indah Ria 02

SHAH ALAM 20 JUN : Kos bagi membaikpulih Pangsapuri Indah Ria di Seksyen 22 yang retak dan membahayakan nyawa 1,000 penghuninya bakal mencecah RM 20 juta kata Adun Baru Tiga, Rodziah Ismail.

Manakala kos pemantauan dan kajian yang dijalankan oleh Institut Kerja Raya Malaysia (Ikram) bakal menelan belanja
RM 800,000.

Walaupun Kerajaan Selangor bersetuju untuk melakukan kerja-kerja pembaikan di pangsapuri tersebut, keseluruhan kos itu akan dituntut semula daripada pemaju pangsapuri itu, iaitu Shanghai Realty (M) Sdn Bhd.

Malah, Rodziah berkata Kerajaan Selangor akan menuntut pemaju membayar kos pembaikpulih pangsapuri 15 tingkat itu melalui proses mahkamah.

“Hasil tinjauan, kajian yang dijalankan mendapati keadaan memang kritikal di kawasan parkir namun bagi bangunan kediaman, walaupun terdapat keretakan, menurut Ikram, ia masih tidak termasuk dalam kategori kritikal.

“Ini kerana kedua-duanya mempunyai struktur atau ‘piling’ yang berbeza, maka keadaannya juga berbeza. Bagaimanapun, pihak Ikram mohon tempoh tiga bulan lagi, sehingga Ogos ini.

?(Ini) untuk menjalankan beberapa kajian forensik dan kejuruteraan bagi memastikan keadaan sebenar struktur bangunan tersebut sebelum sebarang cadangan dibuat,” jelas Rodziah yang juga Exco Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita.

Dilaporkan sebelum ini bahawa lebih 1,000 penduduk pangsapuri berkenaan khuatir dengan keselamatan mereka apabila berlaku masalah rekahan tanah di kawasan parkir sehingga menyebabkan struktur bangunan kediaman mereka retak lebih setahun lalu.


Pengarang :