NASIONAL SELANGOR

KSSB Tidak Berkompromi Terhadap Penyelewengan Pasir

curi pasir

SHAH ALAM 22 JUN:  Kumpulan Semesta Sendirian Berhad (KSSB) tidak berkompromi dengan sebarang bentuk penyelewengan terutamanya aktiviti mencuri pasir seperti dilaporkan berlaku di Sungai Batangsi, Kampung Pasir Baru, Semenyih baru-baru ini.

Bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif KSSB, Dr Azimuddin Bahari berkata, KSSB tidak mempunyai kuasa untuk menjalankan penguatkuasaan kerana ia adalah bidang kuasa Pentadbir Tanah di bawah peruntukan Kanun Tanah Negara.

Namun katanya, KSSB sentiasa memantau kejadian pemindahan pasir tanpa permit dan membuat laporan kepada pihak berkuasa.

“KSSB sentiasa memantau dan melaporkan kepada polis, Lembaga Urus Air Selangor (Luas), Pejabat Tanah serta Pejabat Tanah dan Galian Selangor (PTGS) untuk tindakan mereka di bawah peruntukan undang-undang masing-masing,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas mengenai laporan kecurian pasir di Sungai Batangsi, Dr Azimuddin berkata, pihak berkuasa seperti Pejabat Tanah dan Daerah Hulu Langat (PTD), PTGS dan Luas telah beberapa kali membuat serbuan dan menyita mesin berkenaan.

Dr Azimuddin berkata, dakwaan bahawa aktiviti perlombongan pasir haram itu berjaya mengaut keuntungan sebanyak RM300,000 adalah tidak munasabah.

“Kuantiti pengeluaran untuk mencapai keuntungan sebegini adalah melebihi pengeluaran sebuah lombong pasir sedangkan operasi yang dijalankan hanyalah operasi mengambil pasir dari sungai yang terhad kuantiti pasirnya,” katanya.

Tambahnya, tuduhan yang mengatakan aktiviti mengorek pasir sungai menyebabkan banjir juga tidak tepat.

“Pengalaman KSSB menunjukkan operasi cucigali sungai yang dijalankan secara teratur dan mengikut peraturan adalah sebagai salah satu kaedah menghalang banjir,” katanya lagi.

Menurutnya lagi, penubuhan KSSB membuktikan peningkatan kutipan royalti pasir melebihi tiga kali ganda kutipan tahunan sebelum tahun 2008 dan jumlah ini semakin meningkat dari setahun ke setahun.


Pengarang :