Selangorkini
SELANGOR

MB Jumpa Persekutuan Minta Sumbangan Untuk Rakyat P. Klang

northport cranes 01

SHAH ALAM, 17 JUN: Kerajaan Selangor akan mengadakan perbincangan dengan Unit Perancang Ekonomi Negara (UPEN) bagi membincangkan sumbangan  hasil cukai yang dikutip Jabatan Kastam kepada penduduk Klang.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata sumbangan itu akan membolehkan penduduk Pelabuhan Klang menikmati kemudahan prasarana yang lebih baik setanding dengan imej Klang sebgai sebuah bandar pelabuhan.

“Kita ada membuat beberapa langkah untuk berbincang dengan UPEN untuk menerangkan kepada mereka sumbangan Daerah Klang kepada ekonomi Selangor dan Malaysia.

?(Kita) minta sebahagian dari hasil yang didapati oleh pihak kastam di pelabuhan Klang digunakan secara bajet untuk pembaikan prasarana atau infrastruktur di Klang,” beliau berkata di dalam sidang media di sini hari ini.

Abdul Khalid berkata perjumpaan tersebut bakal dilakukan selepas sidang pertama Dewan Rakyat.

Selain itu Abdul Khalid juga akan membincangkan tentang kesepakatan antara Kerajaan Negeri dan Persekutuan untuk pembangunan semula Zon Perindustrian Bebas (FTZ) agar lebih berdaya maju.

Ketika kempen Pilihan Raya Umum Ke-13 lalu, Abdul Khalid berkata beliau akan meminta sumbangan tiga peratus daripada hasil kutipan cukai dan pulangan yang diperoleh oleh operasi Pelabuhan Klang untuk digunakan di kawasan itu.

Ini kerana masyarakat Pelabuhan Klang terpaksa menanggung pelbagai kesukaran akibat jalanraya kawasan tersebut merupakan laluan utama lori-lori kontena pergi dan balik ke Pelabuhan Klang.

Antara kesukaran yang terpaksa ditanggung oleh masyarakat Pelabuhan Klang termasuklah, berisiko tinggi kemalangan, kerosakan jalan raya dan pencemaran alam sekitar.

Menurut beliau,  Lembaga Pelabuhan Klang  yang mengaut keuntungan kira-kira RM 1 bilion setiap bulan wajar memberi sumbangan bagi membiayai pembangunan dan membaiki prasarana termasuk membaiki jalan-jalan rosak.

Ketika itu Abdul Khalid turut berkata, beliau akan menuntut kira-kira tiga peratus royalti dari hasil keuntungan tersebut bagi pihak masyarakat Pelabuhan Klang.


Pengarang :