Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

MBSA Diarah Segera Selesaikan Masalah Penduduk Pangsapuri Indah Ria

mb khalid ibrahim kongres ke 9 PKR 04

SUBANG JAYA 16 JUN : Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) diarahkan berbincang bersama pemaju yang terlibat bagi menyelesaikan masalah keretakan di Pangsapuri Indah Ria di Seksyen 22 Shah Alam.

Menurut Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, MBSA sedang mengkaji masalah itu dan  akan mengadakan perbincangan sehingga masalah membabitkan 1,000 penduduk itu dapat diselesaikan dengan kadar segera.

Beliau berkata, sekiranya masalah membelenggu penduduk pangsapuri itu gagal diselesaikan, MBSA akan diminta membuat kerja baik pulih terlebih dahulu.

Katanya, sekiranya perbincangan itu tidak mendatangkan hasil, Kerajaan Negeri akan mengarahkan MBSA untuk mendahulukan kerja-kerja membaiki kerosakan di pangsapuri tersebut.

“MBSA telah pun memberi penerangan kepada Kerajaan Negeri tempoh hari berhubung perkara ini dan kita difahamkan bahawa terdapat perselisihan antara pemaju dan penghuni di pangsapuri tersebut pada masa kini.

“Kita  meminta MBSA untuk mengadakan perbincangan bersama pihak pemaju dan penduduk di mana jika masalah ini tidak selesai, kita akan arahkan pihak Majlis untuk dahulukan kerja-kerja membaiki dan menuntut bayarannya daripada pemaju.

“Kalau pemaju enggan, kita akan bawa kes ini ke mahkamah,” tegasnya.

Penduduk pangsapuri berkenaan sebelum ini melahirkan kebimbangan dan meminta kerjasama Kerajaan Negeri membantu menyelesaikan masalah tanah mereka yang dikhuatiri menjejaskan struktur kediaman dihuni sejak setahun lalu.

Pengerusi Badan Pengurusan Bersama (JMB) pangsapuri tersebut, Ariffuniza Koraini, berkata, pihaknya beberapa kali menyuarakan perkara tersebut kepada MBSA namun sehingga kini tiada sebarang tindakan diambil.

Penduduk yang menyerahkan memorandum kepada Abdul Khalid sebelum ini mendakwa sejak Mei tahun lalu, tiada tindakan efektif yang diambil, pihak diajukan saling menuding jari dan tidak mahu bertanggungjawab.


Pengarang :