Selangorkini
SELANGOR

MPSJ Pupuk Kesedaran Komuniti Mengenai Kebersihan

mpsj 1

PUCHONG 9 JUN : Penyakit merbahaya seperti demam denggi boleh di atasi sekiranya oarang ramai sedar tentang pentingnya menjaga kebersihan kawasan yang didiami.

menyedari tanggungjawab ini, Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) menganjurkan Karnival Komuniti dan Gotong Royong Zon Bersih Dua di Pangsa Perdana, Taman Puchong Perdana bagi memupuk semula kepentingan menjaga kebersihan di kalangan penduduk.

mpsj 2Pengarah Jabatan Pembangunan Masyarakat MPSJ, Muhammad Zaki Yusoff, berkata ini merupakan tanggungjawab MPSJ memberi kesedaran dan galakan kepada penduduk di kawasan flat ini supaya tidak terus mengabaikan kebersihan di kawasan ini.

“Kita ingin mengubah persepsi penduduk bahawa tanggungjawab menjaga kebersihan ini bukan tanggungjawab individu bahkan semua penduduk perlu mempunyai tanggungjawab untuk sentiasa menjaga kebersihan, khususnya kepada yang tinggal di rumah pangsapuri,” ujarnya.

Menurut Muhammad Zaki, kawasan Puchong Perdana telah dipilih MPSJ sebagai kawasan Zon Bersih Dua bagi tahun ini untuk dipertandingkan bersama Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di Selangor.

Turut hadir ketika majlis pelancaran kempen ini adalah Adun Seri Serdang, Noor Hanim Ismail serta ahli Majlis MPSJ, Sapiyan Mohd Din.

Program sehari ini turut menyediakan kaunter aduan dan cadangan MPSJ, pelbagai pertandingan seperti mewarna dan sukaneka sesuai kepada semua peringkat umur.

mpsj 3Dalam pada itu, Noor Hanim berkata, penduduk Pangsa Perdana diharap untuk meneruskan gotong royong seperti ini di masa hadapan supaya persekitaran yang bersih dapat terus dinikmati.

“Kita berharap supaya penduduk tidak hanya bergantung kepada pihak MPSJ untuk menganjurkan kempen seperti ini tetapi bergerak atas inisiatif komuniti supaya terus bergotong-royong menjaga kebersihan,” katanya.

Sementara itu, wakil penduduk, Zulfadli Alias, 45, berkata aktiviti gotong-royong ini dapat memupuk semangat kejiranan bersama penduduk selain dapat menyihatkan tubuh badan.

“Aktiviti hujung minggu ini penting sebenarnya kepada penduduk untuk terus menjaga kebersihan, selain itu, kita dapat berbual bersama jiran-jiran dan dapat mengeratkan silaturrahim bersama,” katanya.


Pengarang :