Selangorkini
NASIONAL

Mulakan Perubahan SPR dengan Lantik Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Baru

kit siang parlimen 01

SHAH ALAM 2 JUN : Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) digesa memulakan usaha perubahan dan penambahbaikan dalam pilihan raya di negara ini dengan membuat pelantikan Pengerusi dan Timbalan Pengerusi yang baru.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata, perkara berkenaan adalah penting untuk memastikan keyakinan rakyat terhadap suruhanjaya itu dalam melaksanakan tugasnya yang professional yang sebelum ini dipertikaikan.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bahawa SPR akan melaporkan terus kepada jawatankuasa khas di bawah Parlimen,” kata Kit Siang dalam kenyataan medianya.

Jelas beliau lagi, adalah perlu bagi Najib berkenaan hal penambahbaikan SPR ini dengan diadakan perbincangan menyeluruh dengan Ahli Parlimen daripada Pakatan Rakyat (PR) sebelum sebarang pengumuman dilakukan.

“Jadi dengan adanya perbincangan maka sebarang cadangan pembaharuan akan diberikan daripada pelbagai pihak dengan butiran lengkap dapat diperhalusi,” kata beliau.

“Justeru, adalah penting Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR yang dibaru dapat dilantik kerana Pengerusi dan Timbalan Pengerusi yang ada sekarang seolah-olah berpihak kepada Barisan Nasional,” ujar beliau.

Sebelum ini, Najib Razak dalam ucapan sembah tahniah kepada Yang Dipertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah berkata akan memindahkan kawal selia SPR kepada satu jawatankuasa khas yang diwakili anggota Parlimen daripada semua parti politik.


Pengarang :