Selangorkini
NASIONAL

Mustafa : Pakatan Fail Kira-Kira 35 Petisyen PRU 13

SPR tipu suara rakyat 505 pj 01

PETALING JAYA 3 JUN : Pakatan Rakyat (PR) akan memfailkan kira-kira 35 petisyen terhadap keputusan Pilihanraya Umum ke 13 (PRU13) yang lalu.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, setakat ini PAS sudah mempunyai sebanyak 14 petisyen manakala PKR 18 serta DAP sebanyak tiga.

Dakwanya, PRU13 lalu yang kendalikan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) penuh dengan penipuan dan tidak bersih.

?Di samping perhimpunan aman yang diadakan bagi mendedahkan ketidakpuasan hati mengenai pengendalian PRU13 oleh Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), kita juga sedang mempersiapkan untuk failkan petisyen pilhanraya.

“Ketiga-tiga parti, PKR, PAS dan DAP telah memutuskan untuk membuatnya berdasarkan kawasan yang dikenalpasti,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

“Rasa tidak puas hati ini berdasarkan fakta diperoleh. Maka sebab itu kita failkan petisyen dan BN pun failkan juga.

“Pasti ada perkara yang mereka juga tidak puashati dengan SPR. Ini menunjukkan SPR gagal dalam mengendalikan pilihanraya,” katanya.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, berdasarkan sejarah pilihanraya negara ini, ada satu atau dua kes dikemukakan selepas setiap kali selesai pilhanraya.

“Tetapi belum pernah sehingga hampir 90 petisyen dicadangkan untuk dikemukakan.

“Ini sahaja cukup alasan untuk Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR letak jawatan segera kerana cuai dan terlibat dalam kegiatan curang serta penipuan dalam pilihanraya,” katanya.


Pengarang :