Selangorkini
NASIONAL

Pasukan Khas Siasat SOP Tahanan Polis Tiada Faedah

surendran speech mic 01

SHAH ALAM, 12 JUN: Penubuhan pasukan petugas khas bagi menyiasat Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi tahanan polis oleh Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) tidak membawa apa-apa faedah.

Menurut Ahli Parlimen Padang Serai, N Surendren sebelum ini, terdapat penubuhan suruhanjaya menyiasat perkara sedemikian seperti kes kematian A Kugan pada 2009 selepas kemarahan rakyat namun tidak memberikan perubahan.

Sebaliknya kata Surendran desakan dan cadangan yang dikemukakan Pakatan Rakyat (PR) agar Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salahlaku Polis (IPCMC) ditubuhkan adalah penting untuk dilaksanakan.

“Untuk kita ini adalah satu pasukan khas yang tidak akan membawa apa-apa perubahan dalam menangani isu kematian dalam tahanan kita menyatakan IPCMC perlu ditubuhkan memandangkan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) tidak mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan.

“EAIC adalah satu percubaan oleh kerajaan untuk mengelak daripada menyelesaikan masalah kematian dalam tahanan dan ia tidak bertaring,” katanya kepada Tv Selangor.

Semalam, EAIC mengumumkan nama lapan anggota yang bakal menyiasat SOP dalam dua kes kematian semasa di dalam tahanan polis yang didedahkan beberapa minggu lalu.

Pasukan ini akan diketuai oleh Pengerusi EAIC, Datuk Helilah Mohd Yusof serta Pesuruhjaya Suruhanjaya, Datuk Seri Jacob Ridu, manakala pengarah Bahagian Operasi, Ahmad Mohd Sidek bertindak sebagai setiausaha.


Pengarang :