Selangorkini
NASIONAL

PR Namakan Kamaruddin Jaafar Sebagai Timbalan Speaker Dewan Rakyat

anwar dewan rakyat

KUALA LUMPUR, 20 JUN: Pakatan Rakyat (PR) menamakan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaafar sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Perkara ini dimaklumkan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam sidang media di Ibu Pejabat PAS di Jalan Raja Laut di sini.

“Kita percaya bahawa langkah ini sejajar dengan peningkatan bilangan komposisi ahli parlimen daripada PR dan akan meningkatkan lagi kualiti amalan demokrasi di negara ini,” ujarnya lagi.
Jelas Anwar, Timbalan Yang Dipertua ini hendaklah dipilih daripada kalangan Ahli Parlimen BN dan seorang lagi daripada Pakatan Rakyat.

Dalam sidang media yang sama Anwar turut memaklumkan PR secara rasmi dan sebulat suara menamakan mantan Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Abdul Kadir Sulaiman sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat bagi Parlimen Ketiga Belas.

Menurut Anwar, PR bertegas pemilihan yang Dipertua Dewan Rakyat mesti dilantik daripada kalangan seorang yang bebas, berkecuali tanpa parti, berwibawa dan berkelayakan untuk berkhidmat.

“Ahli Parlimen Bandar Tun Razak merangkap Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai mewakili pendirian PR menghantar pencalonan tersebut kepada parlimen pada 10 Jun lalu,” katanya kepada media.

Beliau turut mengumumkan bahawa konsensus PR bersetuju mengekalkan beliau sebagai Ketua Ahli Parlimen Pakatan Rakyat.

Katanya lagi, semua Ahli Parlimen PR akan hadir pada pada Majlis Angkat Sumpah Ahli Parlimen pada Isnin, 24 Jun.

Secara keseluruhan, PR mempunyai 89 Ahli Parlimen yang dipilih rakyat pada PRU-13 lalu daripada jumlah keseluruhan 222 kerusi.


Pengarang :